Mõne aasta eest olid veinide maaletoojad veendunud, et kliendid on jagatud ja messiboksile pole mingit mõtet kulutusi teha. Nüüd on aga hakatud mõistma, et müügipindade ära jaotamine ei tähenda veel seda, et riiulites seisvad veinid ka ostja leiavad. Tarvis on need ka kellelegi maha müüa ja selleks peab ehitama silla veinist inimeseni. On vaja vein ostjale meelde jätta, luua tema suulakke mälestus, mis paneks riiuli ees käe  pudeli järele haarama.

Kõige silmatorkavam meeldiv üllatus oli saksa veinide taastulek: kohal viibis saksa väärtveinide teejuht Eestis Peter von Weymarn. Saksa nektarite müüjana on teistest ette jõudnud Valior, eriti hea on tema Baron zu Knyphausen  Rheingau piirkonnast (vt Gloria veinikeldrist). Eesti veinilettidel on tagasi ka ilmakuulus lendav veinimeister Hugh Ryman, kes teeb Languedocis põnevat veini, Tema Merlot'd ja Chardonnayd on praegu Stockmannis müügil 67 krooni eest. Veinikoolitaja Matti Timmermanni kinnitust mööda on need suurepärased õppeveinid: Merlot ja Cabernet Sauvignon maitsevad täpselt nii, nagu need sordid maitsma peavad. Valiori boksist paistsid ka mõned õige head Saint-Emilioni ja isegi Margaux' veinid, hinnad 200-300 krooni.

Saksa veinide teine suurtooja on V&S Eesti, trofee saanud Georg Breueri vein peaks varsti kohale, Eymanni Riesling oli juba kohal.

Eeskätt Törley maaletoojana tuntud Budampexil on Ungarist õnnestunud leida ka head veini, mille hind sobilik. Olen City Marketist ostnud György Villa Sauvignon Blanci ja Chardonnayd 52 krooni eest, ja need on suurepärased värsked tasakaalustatud maitsega veinid. Cabernet Sauvignon on veidi kallim, aga pettuda ei tule. Lisaks ungari omadele toob Budampex suurepäraseid Extremadura veine Vina Extremena, mis on Hispaania kõige hoogsamalt arenevaid veinipiirkondi.

Uue maailma sõprade jaoks juhiksin tähelepanu, et LTT vahendusel on Eestisse jõudnud soodsa hinnaga maitserohke Austraalia veini De Bartoli kallimad tooted Windy Peak ja tippvein Yarra Valley. Mida kallim vein, seda kuivem, kontsentreeritum ja jõulisem. De Bartoli Nobel One Botrytis Semillon on seevastu tõeline nektar, mille poolest Austraalia kuulus, aga mis meil siiani veel vähe tuntud.

Ja Avallone on toonud Suurepärase Uus-Meremaa tootja Villa Maria tippveinid…

Pakuks elu meile vaid piisavalt pidupäevi, et neid veine osta.