Ehkki valdav osa firma toodangust on standardkonjak – VS, VSOP ja XO –, valmistavad konjakifirma meistrid aeg-ajalt ka eriti uhkeid tippkonjakeid. Nii on kollektsionääride poolt kõrgelt hinnatud elitaarne Richard Hennessy, mis tuli turule 1996, et jäädvustada firma looja mälestust, suurte tegude ja visioonide musterkuju. See on segu enam kui sajast eau-de-vie’st, kõik pärinevad parimast Grande Champagne’i piirkonnast ning on kuni 200aastased. Millenniumivahetusel tõi Hennessy turule erilise toote – Hennessy Timeless. Seda valmistati vaid 2000 pudelit ja selles kasutati eelmise aastatuhande 11 parima aasta eau-de-vie’sid.

Konjak keisrinnale

Jõulude ajal aastal 2010 esitles Hennessy aga oma järjekordset pärli – oli valminud Hennessy Paradis Imperial. Erakordseks teeb selle konjaki mitu asjaolu. Kõigepealt saamislugu. 1818. aasta jõulukuul pöördus Venemaa keisrinna Maria Fjodorovna, keda pidi alati ümbritsema prantsuse elegants, Hennessy perekonna poole palvega valmistada ülipeente maitseomadustega kullakarva neste, millest pidi saama keisrinna kingitus oma pojale tsaar Aleksander Esimesele tema 42. sünnipäeval. Tollal täitsid keisrinna tellimuse firma juht James Hennessy ja peakonjakimeister Jean Fillioux. Nüüd peaaegu kaks sajandit hiljem tekkis Hennessy peakonjakimeistril Yann Fillioux’l, tiivustatuna oma eelkäijate keiserlikust loomingust, soov seda taasluua. Tal tuli ühel päeval teel degusteerimisosakonda eredalt meelde lugu keisrinna erakordsest tellimusest ning sealt tekkis soov tuua taas elule see Vene keisrikoja tahtel valminud ning paljude asjatundjate poolt hinnatud erakordne jook. Sellega teeb Yann Fillioux ühtlasi sügava kummarduse oma esivanematele, Hennessy kunagistele meistritele. Mehed, kes on olnud pärit tema oma suguvõsast, on andnud oma saladused edasi põlvest põlve ja seda katkematult seitsme põlvkonna jooksul. Ta otsis üles oma esivanemate ülestähendused aastast 1818 ja asus tööle.

Meistriteose sünd

Konjaki valmistamiseks on kasutatud 20. ja 19. sajandi eau-de-vie’sid. Nende valik ja segamine Paradis Imperiali salajases retseptis on Fillioux’ suguvõsa mitme põlvkonna andekuse vili. Meistrid oskasid ette näha, millised eau-de-vie’d muutuvad ühel päeval erakordseteks, nad teadsid, kuidas neid säilitada ja kaitsta. Joogi peenus tuleneb selle valmistamisel kokku segatud eau-de-vie’de hoolikast laagerdamisest, tänu säilitamisele vanades tammevaatides on nad omandanud kerge, mitte liiga pealetükkiva tammenüansi. Tunda on värskeid lillearoome, jasmiini, apelsiniõisi, mida tasakaalustab kerge suitsusus. Nagu kvaliteetkonjakitele kohane, on ka sellel joogil eriliselt pikk ja püsiv järelmaitse. Seda suudavad pakkuda vaid kõige hoolikamalt valmistatud konjakid.

Hennessy peakonjakimeistri Yann Fillioux’ juhtlause oli Paradis Imperiali valmistamisel “elegants ja ülim õrnus – see on tõeline harukordsus”. Ta otsis välja Hennessy keldrites olevad parimad 19. sajandi eau-de-vie’d ning laskmata end häirida nende ainulaadsusest, käis nendega oma täiusepüüdluses umber üsna vabalt ja julgelt. Tulemus on suguvõsa vääriline.

Hennessy soovis sellele väärikale joogile ainulaadset dekanterit. Prantsuse disaineri Stephanie Balini loodud kristalse korgiga suletaval mitmetahulisel karahvinil on 18karaadine kullatud etikett, mis Hennessy soovi kohaselt meenutab keisrikojas valitsenud kombeid. Iga dekanter on kordumatu ja nummerdatult uhkes karbis. Hennessy äsja esitletud pärl on ka Eestis kättesaadav.