Bose sündis isiklikust vajadusest

Bose loodi 1964. aastal, kaheksa aastat pärast seda, kui Amar oli ostnud ühe stereosüsteemi, mille kvaliteedis pettus põhjalikult. Sellepärast otsustas noor teadlane luua psühhoakustikale tuginedes kõlari, mis arvestaks ja kasutaks heli edastamisel ka ruumipeegeldusi. Nii nägi ilmavalgust ettevõtte esimene kõlar Bose 2201 Direct/Reflecting, mis sillutas teed legendaarsele kõlarisüsteemile Bose 901. 1972. aastal alustas Bose kõlarite müüki professionaalsetele muusikutele ning kümnendi lõpus keskendus autode helisüsteemide loomisele. Kompanii edasine areng on seotud lõputute uuringutega ja Bose tooted on pälvinud tänaseni mitmeid auhindu nii innovaatilise tehnoloogia kui ka särava tootedisaini eest. Praegu on firma tuntud üle maailma kui kvaliteetsete kodukino-, muusika- ja kõlarisüsteemide tootja, kelle tootevalikus on ka kõrvaklapid, arvutikõlarid jms, lisaks lai valik profiseeria tooteid.

Eestis aastast 1989

Eesti turule jõudsid Bose tooted 1980ndate aastate lõpupoolel. Sellest ajast alates tegeleb nende maaletoojana Raivo Velsberg, kellele toona üks Venemaa äripartner USA number üks brändi müügiks pakkus. Õnnekombel otsis Bose parasjagu pääsu Balti turule. Raivo Velsbergi sõnul polnud idee talle esialgu eriti meeltmööda. „Alguses olin väga vastu ja ütlesin, et kes neid kõlareid Eestis ikka ostab, kui sellele kulub terve kuupalk ja rohkem veel.” Tasapisi hakati siiski pihta ja esimesed müügid tehti 1989. aastal. Tõsi, esiotsa põhiliselt sõpradele ja tuttavatele. Kuna tooted olid väga kvaliteetsed, hakkas asi jõudsalt edenema.

Kui Eestis algas ehitusbuum, kasvas plahvatuslikult ka nõudlus kvaliteetsete heli- ja kodukinosüsteemide järele. Velsbergi jaoks tähendas see tiheda koostöö algust meie parimate arhitektidega, kellega projekteeriti helisüsteeme eramajadesse. Viimane oligi aastaid Bose peamine müügikese Eestis. 1994. aasta algusest tänaseni on Bose lipulaevaks Lifestyle’i premium-kodukinosüsteem. Paljud tunnevad ka Acoustimassi kõlarisüsteeme.

Kui algusaastatel tegutseti teise firma all kõrvalharuna, siis aastatuhande vahetusel oli äri juba nii soliidne, et asutati firma Tedra Trading OÜ, mis keskendus vaid Bose maaletoomisele Eestis. Alates sellest ajast on müük pidevalt kasvanud. Esimeste Bose toodete edasimüüjate seas alustas Accra OÜ ja teeb seda tänaseni. Praegu on Raivo Velberg koos Vene maaletoojaga kõige staažikamad Bose esindajad kogu Euroopas. Tänu temale on Bose tooted jõudnud ka Lätisse ja Leedusse.

Nii kodutarbijatele kui ka proffidele

Kui alguses olid Bose tootevalikus enamasti kõlarid ja kõlarisüsteemid, siis viimasel kümnendil on jõudsalt arenenud kaasaskantavate audiotoodete osatähtsus. Praegu pakub Bose laias valikus tooteid – kõrvaklappidest ülimalt kvaliteetsete kõlarisüsteemide, kodukino- ja kogu elamist katvate multiroom-helilahendusteni. Tõelise pioneerina konstrueeris doktor Bose juba 1986. aastal maailma esimesed mürasummutavad kõrvaklapid. Läbi aastate on just seda tüüpi Bose kõrvaklapid olnud paljude testide võitjad ja kõige nõutavam kaup praegusel hetkel. Kõige värskem mudel kannab nime QuietComfort 35 II. Viimaste aastate müüduimaid kaupu on ka Bluetoothi kõlar Soundlink Mini, mis purustas mõned aastad tagasi müügirekordeid kogu maailmas.

Kodutarbijale suunatud toodete kõrval on Bose tuntud ka väga kvaliteetsete profiseadmete poolest. Maailmas võib Bose Professionali tooteid leida kõikjal, olümpiamängudest Sixtuse kabelini, NASA kosmoselaevadest Jaapani rahvusteatrini, mainekatest hotellikettidest, parimatest restoranidest kauplusteni välja.

Eesti esimese Bose Professionali toodete edasimüüjana alustas AS Merge, kelle projekteeritud ja teostatud on esimesed suuremad Bose profiprojektid – Tallinna Sadama D-terminal ja KUMU. Viimastel aastatel on Bose profiseadmetega varustatud ERM, Viimsi Spa, V-Spa, tunnustatud restoranid NOA, Tuljak ja paljud teised. Kõige uuemate profiprojektide elluviimise taga on teenekas Bose edasimüüja Miterassa OÜ, kes tegeleb aastaid ka Bose kodutarbija toodete müügiga ja avab veebruaris aadressil Endla 16 uue Eesti suurima Bose valikuga kaup-
luse.

Kindlasti väärivad tähelepanu ka Bose Live Musicu seeria tooted, mida kasutavad juba aastaid ansambel Jäääär ja paljud teised Eesti muusikud. Kõrgelt hinnatud on endiselt ka Bose autotööstusele toodetavad helisüsteemid ja lennunduse kõrvaklapid. Bose edasimüüjate hulgas on kõik suuremad elektroonikakauplused, nagu Euronics, Expert, Klick, Noor Tehnik, ammused partnerid on ka Telia ja IM Arvutid. Just nendest kohtadest tasub otsida paremat heli, mis loodud läbi teadusuuringute – nagu lubab Bose slogan.

Kõik Bose tooted ja edasimüüjad leiab kodulehelt www.tedra.ee.

Jaga
Kommentaarid