Tavaline moos

Vaja läheb

1 kg värskeid marju või puuviljatükke
0,5 dl vett
500 g moosisuhkrut

Valmistamiseks

pane puhastatud marjad keedunõusse, lisa vesi ja kuumuta segu nõrgal tulel auravaks. Poti põhja valatud vesi ei lase segul põhja kõrbeda. Kõvakooreliste marjade puhul võta kahekordne veekogus. Riputa moosisuhkur vähehaaval marjasegu pinnale ja sega ettevaatlikult vastavalt sellele, kas soovid saada terveid marju sisaldavat moosi või ühtlast pudrutaolist keedist. Kindlasti eemalda pinnale kerkinud vaht Hoia marjamassi 10 minutit keemistemperatuuril. Lase keedisel kindlasti 20–30 minutit jahtuda, segades aeg-ajalt ettevaatlikult paar korda. Jahtumisel hakkab moosisiirup suhkrus oleva pektiini mõjul paksenema, segamine aitab marjadel keedises ühtlaselt jaguneda. Kui paned keedise purki kohe pärast keetmise lõppu, tõusevad marjad purgi ülaossa.
Tõsta moos soojendatud ja steriliseeritud purkidesse ning sule kohe õhukindlalt. Jahutamiseks pööra purgid tagurpidi ja edaspidi säilita jahedas.