Koos teadmistega suurenes huvi veinimaailma vastu veelgi ja Tarmo hakkas peale enda veinivarude täiendamise veine soovitama ka sõpradele. Nagu ikka, võib ühel hetkel saada hobist töö ja nõnda avas mees 2011. aasta juunis Tulika tänaval (Flora majas) veinitoa Grappolo.

Itaalia veine igale maitsele

Otsus Itaalia veinide kasuks tuli lihtsalt, kuna Tarmol oli kogunenud Itaalias palju kontakte ja teiseks meeldis talle selle maa köök. Kaubanduskeskustes riiulite vahel jalutades jääb mulje, et Itaalia veinivaliku üle kurta ei saa, ent Tarmo arvates see nii ei ole. „Kõik maaletoojad pakuvad ennekõike tuntud piirkondade tuntuimaid veine, nagu valpolicella’sid, chianti’sid ja soave’sid, ning paljud tarbijad on arvamusel, et sellega Itaalia veinide valik piirdubki. Aga Itaalia veiniturg on tohutult mitmekesisem ning palju toodangut tuleb väikestelt veinimajadelt. Just nende maaletoomisega ma peamiselt tegelengi,” selgitab ta erinevust suurtest maaletoojatest.

Veinivalik pole suur, pisut üle saja nimetuse, aga sellegipoolest leiab siit midagi oma maitsele igaüks. Seda pole vaja karta, et väikesed veinitoad on mõeldud ainult friikidele. Kõrvuti tõeliselt hinnaliste keldriveinidega leiab riiulitelt ka igati muhedaid viieeuroseid pudeleid. Grappolos on esindatud piirkonnad ja viinamarjad, millest on kuulnud vaid vähesed.

Tarmolt saab alati nõu ja soovitusi, oma veinidest on tal põhjalik ülevaade. „Toon ainult neid veine, mis mulle meeldivad,” ütleb sommeljee. „Kui tean kliendi maitset, oskan talle kindlasti midagi soovitada või tema lemmikveinile analoogi leida.” Näiteks soovitab ta Barolole heaks alternatiiviks Valtellina Nebbiolot.

Tarmo head maitset kinnitab seegi, et EE Gurmee pimetestis, kus sõltumatud sommeljeed oma lemmikuid otsivad, on Grappolo veinid üsna tihti eesotsas.

Veinid kastiga koju kätte

Grappolo veinituppa võib sisse astuda igaüks, ka see, kes ainult ühte pudelit märjukest otsib. „Rohkem käib siiski kundesid, kes ostavad kastiga,” tõdeb Tarmo. „Vahel tuleb küll inimene ühe pudeli järele, aga lahkub ikka kuuega.” Esiteks seetõttu, et veinivalik on suurte poodide omast sedavõrd erinev ja tekib soov proovida mitut, ning teiseks on aeg-ajalt tavalisest palju atraktiivsema hinnaga pakkumisel komplekteeritud kastid „Itaaliat avastamas”, „Igapäevane Itaalia” ja „Noobel Itaalia”, mis klientide valikuid kergendavad.

Kui korra kohapeal käidud, saab veine tellida ka meili või telefoni vahendusel. Alates kahest kastist tuuakse veinid Tallinnas ja Harjumaal tasuta koju kätte, kaugemale saadetakse minimaalse tasu eest pakipostiga.