Nädala retsept


Toomas Lember
Sushihouse’i peakokk


Tuunikala nigiri

Vaja läheb
? 1 kg toorest sushiriisi

? 2 dl sushiäädikat

? värsket tuunikala

? wasabit

? marineeritud ingverit

? sojakastet

Riisi valmistamine
Sushiks sobib nii spetsiaalne lühikeseteraline sushiriis kui ka Veski-Mati pudruriis. Keedetud riis peab jääma hästi kokkukleepuv. Enne keetmist pese riis külma veega puhtaks, vahetades pesuvett, kuni see on täiesti selge. Sushiriisi keetmisel jälgi juhist pakendil, aga keskmiselt tuleb ühe kilo toore riisi kohta arvestada 1,6 liitrit vett. Pane riis kaanega kaetud potti tugevale tulele kolmeks-neljaks minutiks keema, alanda kuumust ja lase riisil tasasel tulel haududa. Kui vesi on riisi sisse imendunud, tõsta pott tulelt, sega õrnalt läbi ja pane veel kaane alla pooleks tunniks hauduma. Seejärel maitsesta riis sushiäädikaga. Selleks vala riis laiapõhjalisse anumasse, vala äädikas peale ja sega. Et asi oleks täiuslik, võiks keegi samal ajal lehvitada riisile tuult. Kui riisi temperatuur on alanenud 37 kraadini, siis on see vormimiseks valmis.

Seejärel lõika tuunikalast umbes 15 g viilud. Võta 15 g ­sushiriisi ja vormi sellest pätsikesed. Maitsesta värske tuunikala lõigud vähese wasabiga ja aseta need vormitud riisipätsidele. Serveeri koos sojakastme ja marineeritud ingveriga. Riisi laialivajumise vältimiseks kasta süües sojakastmesse vaid mage kalatükk ja siis säti kalatükk riisile tagasi ning pane suhu. Riisi katteks võib kasutada ka kilu, suitsukala või hoopis praetud kukeseeni. Sobivad ka külmutatud mereannid, õigesti sulatatult nad oma kvaliteedist palju ei kaota.

Sushi juurde paku rohelist teed.


Kreveti nigiri

Vaja läheb
? tooreid hiidkrevette

? valmis sushiriisi

? wasabit

? marineeritud ingverit

? sojakastet

Valmistamiseks
keeda krevetid, koori ja lõika “liblikateks”. Võta umbes 15 g sushiriisi ja vormi sellest pätsikene. Maitsesta krevett vähese wasabiga, aseta see riisipätsile ja valmis ongi. Serveeri koos sojakastme ja marineeritud ingveriga.