Nädalaretsept

Tarmo Mölder
Lucca restorani peakokk

Värske salat tiigerkrevettide ja ingveri-tšilli kastmega
kahele

Vaja läheb

? pott rukolat, lamba- ja tammelehesalatit (poes on saadaval ka pakitud salatimiks, aga seda kasutades peab hoolikalt vaatama, et salatilehed ei oleks närtsinud)

? 16 hiidkrevetti

? 2 keskmist tomatit

? jupp ingverit

? tšillikaun

? värsket koriandrit

? 2 sl oliiviõli

? poolest sidrunist väljapigistatud mahl

? meresoola

? suhkrut

? pipart

Valmistamiseks

puhasta salat ning pane 20 minutiks külma vette. Seejärel kuivata salatilehed vurriga.

Tükelda tomat sektoriteks ja eemalda keskelt viljaliha. Säti tomatisektorid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning kuumuta ahjus 100 kraadi juures umbes 30 minutit. Sellisel moel saad tomatitele mõnusalt magusa nüansi juurde ja ilma viljalihata ei muutu salat vesiseks. Sega oliiviõli ja sidrunimahl omavahel emulsioonil vahekorras 1/3. Tükelda tšilli ja ingver hästi peeneks ning lisa oliiviõli ja sidrunimahla segule. Maitsed imbuvad omavahel hästi, kui hoiad saadud segu enne serveerimist mõni tund jahedas. Kui see võimalus puudub, valmista segu väiksesse purki ning raputa kõvasti. Krevettidelt eemalda koorik ja tee seljale pisike sisselõige. Seejärel kuumuta neid pannil kuumas õlis mõni minut. Pane kaussi salatipõhi, jahtunud tomatisektorid, hakitud koriander, krevetid ning kalla üle õlikastmega. Jahvata peale meresoola, pipart ning pisut suhkurt. Sega õrnalt ja serveeri kohe.


Veinisoovitus

Juurde sobib pakkuda õrna ja kihisevat Belcanto Cuvee Rose Brut Vino Spumante VSQ, mis on valmistatud 100% Pinot ­Noiri viinamarjadest). Hinnatud kui parima hinna ja kvaliteedi suhtega vahuveini Itaalia auhinnakonkursil Vini d’Italia Gambero Rosso 2007. Kvaliteetne spumante või prosecco on maitseomadustelt parem kui keskpärane šampanja.

Röstitud veise sisefilee peekoniga
kahele

Vaja läheb

? 400 g veise sisefileed

? 2–4 riba toorsuitsupeekonit

? 300 g spargelkapsast (brokoli)

? suhkruhernekaunu

? 2 keskmist tomatit

? sorts oliiviõli

? sorts punast veini

? soola ja pipart

Valmistamiseks

lõika veisefileest parajad portsud ning mähi peekonisse. Lõike paksust saab arvestada ka peekoniviilu laiuse järgi, et see sobiks liha ümber. Fooliumist võib lihale teha küpsetamise ajaks rõnga ümber – siis ei vaju peekon laiali. Maitsesta liha soola, pipra ja õliga ning aseta kuumale pannile. Prae kergelt mõlemalt poolt ja pane liha sama panniga 250kraadisesse ahju küpsema umbes kaheksaks minutiks (medium küpsetusastme jaoks). Vahepeal valmista suhkruhernes ja spargelkapsas blanšeerimiseks ette. Esmalt tõsta keeva veega potti spargelkapsas ja seejärel hernes. Viimasele piisab ainult minutist. Kui liha on valmis, pane see lõikelauale korraks tahenema. Samal ajal aseta kuumale ahjupannile pooleks lõigatud tomatid ja kuumuta neid pliidil paar minutit.

Tõsta tomatid pannilt, kalla pannile pisut punast veini ning kuumuta seda keemiseni. Kui alkohol on aurustunud, on lihale kiire ja maitsev kaste olemas. Lisaks võib lihale peale kallata ka pisut kvaliteetset oliiviõli (Toscana päritolu), mis toob liha maitsed veelgi rohkem esile.

Serveerimisel aseta taldrikule suhkruhernes, liha, spargelkapsas ja tomat. Seejärel kalla peale veiniga segatud praeleem ning piserda liha oliiviõliga.


Veinisoovitus

2006 Corvina Veronese (100% Corvina) IGT, Seral, Michele Castellani (Wine Spectator 86/100 pts)

Arbuusisalat

Eemalda arbuusil seemned ja tükelda arbuus kuubikuteks. Aseta arbuusitükid suurde kaussi ja lisa pisut oma lemmiklikööri. Hästi sobib näiteks Cointreau ja Creme de Cassis. Sega arbuusitükke õrnalt ning serveeri kokteiliklaasis. Kaunista piparmündilehega, mis annab juurde suviselt värske maitse