IMPROVISATSIOONILINE PIKNIK: Mereranda sobib kaasa võtta kerget vahuveini, mereanni-ja juustuvaliku ning ohtralt puuvilju. RENE SUURKAEV

Keda võluks suveilmadega köögis askeldamine? Ei, ärge mõistke mind valesti – toiduvalmistamist ja seda lõhnavat õhustikku naudin ma väga, nagu ka kõike seda, mis on seotud õnneliku eluga. Lasen õhtupäikesel end aeda kaetud laua ääres silitada ja jalutan veinipokaaliga lõhnavate lillepuhmaste vahel. Päikesesooja aiamööbli puudutusest saab ka tavalisest võileivast meeldejääv hõrgutis.

Käes on aeg kergesti valmivad toidud kärmelt valmis meisterdada ja värskesse õhku neid nautima minna. Neid suviseid sööke on mõnus ampsata kas üksikul saarel roheluses külitades, rannas peesitades ja lugedes, aias puudevilus linnulaulu kuulates või sõprade seltsis lustakat piknikut pidades. Hästi elamise saladus seisneb nende hetkede nautimises. Peaasi, et jaguks inspiratsiooni, kuidas üürikest Eestimaa suve unikaalseks muuta. Peale ilma ja seltskonna on söödud roogadel emotsioonide kõrval oluline roll, selles, mida erinevate situatsioonidega mälupagasisse talletatakse.
 
Piknikuks valmistumine

Parim piknik sünnib spontaanselt. Kui ilm vähegi kannatab, improviseeri piknikukorvi kooslus kapis leiduvast heast-paremast ja sõida mere äärde. Või järgi ehtsat prantsuse piknikutraditsiooni  ja einest linnalähedasel pargimurul stiilsel ruudulisel piknikutekil koos perega. Eesti ilmadega ei tohiks koju unustada pleede, mida vajadusel ümber võtta. Aga mida kehakinnituseks kaasa pakkida? Hästi sobivad kerged salatid, millega croissan´te täita ja lavašist lõherullid või armastusega küpsetatud  quiche´Lorianne (lahtine juustupirukas). Hea vein on muidugi kõige alus. Kes vähegi raatsib, siis piknikul võiks olla margivein ja päris klaasid. Värsket kanget kohvi saab termosega kaasa võtta, kuigi miljoni dollari vaadet nautides tundub ka lahustuv kohv võlujoogina.

Õige piknik eeldab pisut jalutamist, looduse nautimist, enesesse süüvimist, et kõhutühjus end tunda annaks ja muudaks toidu vääriliseks tasuks õuetuleku  rituaali eest. Kindlasti tasuks tähelepanu pöörata stiilsele riietusele. Klassikaliselt väljapeetud piknikul kantakse kübaraid ja istutakse peenelt tekiserval, sukkades jalad peenelt tekiserva alla sätitud. Kaharad seelikud ja lipsustatud härrad muudavad piknikuroadki erilisemaks. Pealegi on piknik oma olemuselt juba ebaratsionaalne, vastasel korral ei liiguks me külmkapist kaugemale.

Kitsejuustu salat värskete maasikatega (neljale)
Vaja läheb:
• 240 g kitsejuustu
• 240 g värskeid maasikaid (võib asendada ka kirsstomatitega)
• 200 g erinevaid salatilehti (lollo rosso, frisee, jääsalat)
• 120 ml ürdiõli
• 40 ml palsamiäädikat

Valmistamiseks:
Rebi lehed sobivateks tükkideks, lõika maasikad lohkudeks ja kitsejuust kuubikuteks ning vala üle ürdiõli ja palsamiäädikakastmega.
Lahtine juustupirukas
Vaja läheb:
• 4 dl nisujahu
• 2 munakollast
• pakk taluvõid
• näpuotsaga soola

Täidiseks:
• 250 g sulatatud juustu
• 100 g sinihallitusjuustu
• pool paprikat
• 1 suur tomat
• 2 muna
• 1,5 dl koort
• riivitud muskaat­pähklit, soola, pipart

Valmistamiseks:
Näpi jahu ja või, lisa munakollased ja sool ning sega ühtlaseks. Pane tainas pooleks tunniks külmkappi. Pärast rulli tainas õhukeseks kettaks ja pane 22 cm läbimõõduga vormi. Vajuta tainas põhja ja äärte külge. Torka kahvliga augud. Murenda sinihallitusjuust väikesteks tükkideks ja sega sulatatud juustuga. Lõika paprika väikesteks tükkideks ja sega juustumassi hulka. Tõsta tainale ja kata tomativiiludega. Vahusta munad ja koor, maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. Vala vormi ja pane 200kraadisesse ahju. Küpseta ca 40-50 minutit.
Lõherullid
Vaja läheb:
• Pakk lavaši      
• 200 g Philadelphia
light toorjuustu
• 100 g creme fraiche light
(kui seda pole siis hapukoor
ajab asja ära)
• 250 g kuubikuteks lõigatud
suitsulõhet
• 30 g hakitud punast sibulat
• sidrunipipart, või sutsuke
värsket sidrunimahla ja pipart
• 4 salatilehte
Valmistamiseks:
Sega ained kokku, määri ühtlaselt lavašile laiali ja kõige peale pane salatilehed.
Keera kõik koos rulli ja lõika paari sentimeetri paksused viilud, mis kenasti püsti püsivad. Juurde sobivad hästi väikesed kirsstomatid.
Melon veinikastmes
Lõika küps oranž melon keskelt pooleks. Eemalda seemned ja vala tekkinud kraatrisse punane vein. Seda saad lusikaga koos meloniga uuristada.

Külmutatud viinamarjad grappaga

Järelroaks sobib veel mõned tunnid eelnevalt külmkapis hoitud arbuus ja vardasse aetud külmutatud viinamarjad. Seda tasub proovida, sest külmutatud viinamarjad sulavad suus ja on hoopis teise maitsega kui värsked, eriti kui proovida neid koos grappaga.

Piknikuhooaeg on käimas, nii et suuremat korvi või koos kõige vajalikuga korvi soetama!