Suvised söömaajad
Keda võluks suveilmadega köögis askeldamine? Ei, ärge
mõistke mind valesti – toiduvalmistamist ja seda lõhnavat
õhustikku naudin ma väga, nagu ka kõike seda, mis on seotud
õnneliku eluga. Lasen õhtupäikesel end aeda kaetud laua
ääres silitada ja jalutan veinipokaaliga lõhnavate
lillepuhmaste vahel. Päikesesooja aiamööbli puudutusest saab ka
tavalisest võileivast meeldejääv hõrgutis.
Käes on aeg kergesti valmivad toidud kärmelt valmis meisterdada ja
värskesse õhku neid nautima minna. Neid suviseid sööke on
mõnus ampsata kas üksikul saarel roheluses külitades, rannas
peesitades ja lugedes, aias puudevilus linnulaulu kuulates või
sõprade seltsis lustakat piknikut pidades. Hästi elamise saladus
seisneb nende hetkede nautimises. Peaasi, et jaguks inspiratsiooni, kuidas
üürikest Eestimaa suve unikaalseks muuta. Peale ilma ja seltskonna on
söödud roogadel emotsioonide kõrval oluline roll, selles, mida
erinevate situatsioonidega mälupagasisse talletatakse.
Piknikuks valmistumine
Parim piknik
sünnib spontaanselt. Kui ilm vähegi kannatab, improviseeri
piknikukorvi kooslus kapis leiduvast heast-paremast ja sõida mere
äärde. Või järgi ehtsat prantsuse
piknikutraditsiooni ja einest linnalähedasel pargimurul stiilsel
ruudulisel piknikutekil koos perega. Eesti ilmadega ei tohiks koju unustada
pleede, mida vajadusel ümber võtta. Aga mida kehakinnituseks kaasa
pakkida? Hästi sobivad kerged salatid, millega croissan´te
täita ja lavašist lõherullid või armastusega
küpsetatud quiche´Lorianne (lahtine juustupirukas). Hea vein
on muidugi kõige alus. Kes vähegi raatsib, siis piknikul
võiks olla margivein ja päris klaasid. Värsket kanget kohvi
saab termosega kaasa võtta, kuigi miljoni dollari vaadet nautides tundub
ka lahustuv kohv võlujoogina.
Õige piknik eeldab pisut
jalutamist, looduse nautimist, enesesse süüvimist, et
kõhutühjus end tunda annaks ja muudaks toidu vääriliseks
tasuks õuetuleku rituaali eest. Kindlasti tasuks tähelepanu
pöörata stiilsele riietusele. Klassikaliselt väljapeetud
piknikul kantakse kübaraid ja istutakse peenelt tekiserval, sukkades jalad
peenelt tekiserva alla sätitud. Kaharad seelikud ja lipsustatud
härrad muudavad piknikuroadki erilisemaks. Pealegi on piknik oma olemuselt
juba ebaratsionaalne, vastasel korral ei liiguks me külmkapist
kaugemale.
Vaja läheb:
• 240 g kitsejuustu
• 240 g värskeid maasikaid (võib asendada ka kirsstomatitega)
• 200 g erinevaid salatilehti (lollo rosso, frisee, jääsalat)
• 120 ml ürdiõli
• 40 ml palsamiäädikat
Valmistamiseks:
Rebi lehed sobivateks tükkideks, lõika maasikad lohkudeks ja kitsejuust kuubikuteks ning vala üle ürdiõli ja palsamiäädikakastmega.
Vaja läheb:
• 4 dl nisujahu
• 2 munakollast
• pakk taluvõid
• näpuotsaga soola
Täidiseks:
• 250 g sulatatud juustu
• 100 g sinihallitusjuustu
• pool paprikat
• 1 suur tomat
• 2 muna
• 1,5 dl koort
• riivitud muskaatpähklit, soola, pipart
Valmistamiseks:
Näpi jahu ja või, lisa munakollased ja sool ning sega ühtlaseks. Pane tainas pooleks tunniks külmkappi. Pärast rulli tainas õhukeseks kettaks ja pane 22 cm läbimõõduga vormi. Vajuta tainas põhja ja äärte külge. Torka kahvliga augud. Murenda sinihallitusjuust väikesteks tükkideks ja sega sulatatud juustuga. Lõika paprika väikesteks tükkideks ja sega juustumassi hulka. Tõsta tainale ja kata tomativiiludega. Vahusta munad ja koor, maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. Vala vormi ja pane 200kraadisesse ahju. Küpseta ca 40-50 minutit.
Vaja läheb:
• Pakk lavaši
• 200 g Philadelphia
light toorjuustu
• 100 g creme fraiche light
(kui seda pole siis hapukoor
ajab asja ära)
• 250 g kuubikuteks lõigatud
suitsulõhet
• 30 g hakitud punast sibulat
• sidrunipipart, või sutsuke
värsket sidrunimahla ja pipart
• 4 salatilehte
Valmistamiseks:
Sega ained kokku, määri ühtlaselt lavašile laiali ja kõige peale pane salatilehed.
Keera kõik koos rulli ja lõika paari sentimeetri paksused viilud, mis kenasti püsti püsivad. Juurde sobivad hästi väikesed kirsstomatid.
Lõika küps oranž melon keskelt pooleks. Eemalda seemned ja vala tekkinud kraatrisse punane vein. Seda saad lusikaga koos meloniga uuristada.
Külmutatud viinamarjad grappaga
Järelroaks sobib veel mõned tunnid eelnevalt külmkapis hoitud arbuus ja vardasse aetud külmutatud viinamarjad. Seda tasub proovida, sest külmutatud viinamarjad sulavad suus ja on hoopis teise maitsega kui värsked, eriti kui proovida neid koos grappaga.
Piknikuhooaeg on käimas, nii et suuremat korvi või koos kõige vajalikuga korvi soetama!