30.01.2009, 00:00
Toscana stiilis toidu ja veini sümfoonia
Seda, kuidas Toscana veinid ja autentsed retseptid talviselt tardunud rannarestoranis panid kihama nii itaalia saatkonna inimesed kui vaoshoitud eestlased, koges Margit Kirsipuu.
Kõige vahetuma toidukultuurielamuse saab Itaalias äärelinnade
trattoria’dest, kus toidud on kodusemad ja odavamad. Seega oli
rannarestoran Paat, kus õdus atmosfäär,
rõõmsameelsete inimeste sumin ja eripärane
interejöör moodustab terviku, mis on iseloomulik Itaalia
söögikohtadele, paslik paik Toscana toitude ja veinide
tutvustamiseks.
Päikeseline Toscana on oma
eripärased toiduvalmistamise traditsioonid säilitanud
tänase päevani, pakkudes erksa värvipaleti ja
maitseküllusega roogasid. Itaalia kööki laiemalt iseloomustavad
lihtsad ja tavalised komponendid. Põhinedes osalt veel keskajast
pärinevatel retseptidel, eristub Toscana köök ühtaegu
hõrkude maitseelamuste ja võluva lihtsusega. Kuid
lihtsus on näiline. Ka kogenud peakokk pidi vähemalt kuu
Itaalias õppima, et puhtad maitsed retseptide koosluses tooksid itaalia
köögi sööjateni.
“Uurides lähemalt
sealset toidukultuuri ja itaalia köögi eripärasid, veendusin, et
Itaalia köök kätkeb endas palju enamat kui lihtsalt
toitu,” teab restorani Paat peakokk Peep Rohumägi pärast
Itaalias veedetud perioodi. “Itaalia kokakunst haarab nii
toiduvalmistaja kui sööja kõiki meeli.” Itaallased
on suurepärased kokad, kellele toidu valmistamise oskused oleksid otsekui
kaasa sündinud, nad armastavad toitu valmistada, suhtudes sellesse
hoole ja armastusega. Tundub, et neile iseloomulik temperamentsus on osalt
tingitud itaalia köögist, kus eelistatakse naturaalseid
toiduaineid ning mitmekesist valikut puu- ja köögiviljadest, mis
annavad palju energiat.
Rahvusroad – pitsa, pasta, lasagne ja
risoto – serveeritakse eri juustudega. Kuulsaim, parmesan, annab
peaaegu igale toidule erilise maitsevarjundi. Sama tuntud on pühvli-
või lehmapiimast valmistaud mozzarella, mis oli ka pakutud eelroa
solistiks.
Toscanas asuva veinimaja omanik Lionello Marchesi
tutvustas Paadis oma kvaliteetveine peakoka toscanapärase toiduvaliku
juurde. Õhtusöögi sissejuhatuseks serveeriti Buffalo
mozzarella’t singi ja rucola’ga
tomati-pähkli-bruschetta’l ja aperitiiviks Rosato Corale 2007
Castello di Monasterot (see on Marchesi Toscana veinimõisa nimi). Oma
delikaatsusega jäi vein toidu kõrval pisut tagaplaanile, lastes
suurepärasel bruschetta’l särada. Samas veini värskus ning
kerge puuviljasus toetas kenasti toitu ning tõstis ja elavdas pisut
selle maitseid.
Järgmiseks serveeritud praetud kanamaks
spinati ja lollo rosso salatil parmesanilaastudega harmoneerus Chianti
Superiore 2005 Castello di Monasteroga (Lionello Marchesi). Vein tasakaalustas
oma happega ideaalselt kanamaksa rasvasuse, kastme magusus klappis veini
puuviljasusega ning mineraalsus tõi välja salati värsked ning
õrnalt mõrkjad noodid. Tekkis ideaalne kombinatsioon, kus toit ja
vein täiendasid teinetest.
Kuulsat Toscana
köögiviljasuppi minestrone’t serveeriti traditsiooniliselt
punutud korvikese seest. Kõige maitsvama supi saavat kohalike
sõnul kuivatatud valgetest ubadest, mis päev varem likku pannakse
ja enne supile lisamist pehmeks keedetakse.
Järgnev kolme
juustu lasagne veiselihaga pakuti koos Castello di Monastero Morellino di
Scansanoga (2006). Nii toidus kui veinis oli tunda kerget magusust, mis
saavutasid omavahel kena kombinatsiooni. Veini kerged parkhapped tõid
ilusasti esile värske loomaliha puhtad maitsed. Taustal mängis veini
mahlasus koos õrna meeldiva happega. Desserdiks pakutud kuuma
šokolaadikooki kirsijäätisega saatis taas Lionello Marches
i Chianti Classico Riservaga (2004). Kõlab esialgu pisut intrigeerivana,
kuid järele proovides oli tulemuseks imeline kooskõla. Sula
šokolaadi kreemikus on harmoonilises abielus veini sametise tekstuuriga.
Veini ja šokolaadi täidlus kaunistavad teineteist. Šokolaad
toob veinis esile selle vürtsikad noodid ning vein šokolaadis selle
puhta kakao-oa maitse.
Digestiiviks pakutud Stravecchia Marzadro
grappa tundus nii oma aroomis kui maitses nüansirohke. Koosluses
šokolaadi ja espressoga kerkisid esile põnevad vahemerelised
ürdid ning vürtsid. Espresso tõi välja grappa
uskumatu pehmuse selle 43% kanguse juures. Sobib pruukida
õhtusöögi lõpetuseks nii toatemperatuuril kui
jahutatult.
Lionello Marchesi
Lionello Marchesi on mees, kelle kohta kehtib ütlus “ajalehepoisist miljonäriks”. Sündis sõja ajal 1937. aastal ühes Põhja-Milano külas vaeses pagari peres. Koolis sai käia vaid algkooli jagu, sest isa pagaritöökotta tuli ametisse asuda juba 12aastaselt. 16aastasena otsustas Lionello lahkuda isakodust ja asus tööle suurlinnas Milanos ja nimelt filmitööstuses. Pärast sõjaväge kavatses ta hakata alluma ainult iseenda käskudele ning hakkas omal käel tootma pisidetaile autotööstusele. Pisidetailidest said järjest suuremad autoosad, mida ta hakkas eksportima üle maailma.
Äri ja raha ei olnud Lionellole siiski peamine, teda köitis veinimaailm ja täpsemalt imeline Toscana piirkond. 1986. aastal ostis ta oma esimese veinimõisa koos sellele kuuluvate maavaldustega Toscanas. Lionello Marchesi Chianti Classico veinid kannavad nime Castello di Monastero. Maid omab ta ka kahes teises Toscana kuulsas piirkonnas – Brunellos (sealne vein kannab nime Coldisole) ja Maremmas (Morellino di Scansano nimega Poggio alle Sughere) ning tänaseks on ta muutunud kuulsaks veinimeheks nii Itaalias kui maailmas.
Lionello peab end väga õnnelikuks inimeseks. Siiani on ta tegev ka autoäris. Ja veinitööd jätkub ilmselt kauaks, sest Lionello plaanib elada 130aastaseks (ei, see ei ole trükiviga).
Veinis ilmselt peitub ka pika ea saladus.
Lionello Marchesi on mees, kelle kohta kehtib ütlus “ajalehepoisist miljonäriks”. Sündis sõja ajal 1937. aastal ühes Põhja-Milano külas vaeses pagari peres. Koolis sai käia vaid algkooli jagu, sest isa pagaritöökotta tuli ametisse asuda juba 12aastaselt. 16aastasena otsustas Lionello lahkuda isakodust ja asus tööle suurlinnas Milanos ja nimelt filmitööstuses. Pärast sõjaväge kavatses ta hakata alluma ainult iseenda käskudele ning hakkas omal käel tootma pisidetaile autotööstusele. Pisidetailidest said järjest suuremad autoosad, mida ta hakkas eksportima üle maailma.
Äri ja raha ei olnud Lionellole siiski peamine, teda köitis veinimaailm ja täpsemalt imeline Toscana piirkond. 1986. aastal ostis ta oma esimese veinimõisa koos sellele kuuluvate maavaldustega Toscanas. Lionello Marchesi Chianti Classico veinid kannavad nime Castello di Monastero. Maid omab ta ka kahes teises Toscana kuulsas piirkonnas – Brunellos (sealne vein kannab nime Coldisole) ja Maremmas (Morellino di Scansano nimega Poggio alle Sughere) ning tänaseks on ta muutunud kuulsaks veinimeheks nii Itaalias kui maailmas.
Lionello peab end väga õnnelikuks inimeseks. Siiani on ta tegev ka autoäris. Ja veinitööd jätkub ilmselt kauaks, sest Lionello plaanib elada 130aastaseks (ei, see ei ole trükiviga).
Veinis ilmselt peitub ka pika ea saladus.