Tükike Itaaliat Kuressaare südames
Itaalia restorani La Perla leiab Kuressaare kesklinnast, otse
kohaliku politseijaoskonna kõrvalt. Suvist saare elu on mõnus
restorani tänavaäärselt terrassilt jälgida ja tahtmatult
tekib paralleel Itaalia äärelinna sumiseva trattoria’ga.
Esmaspäeva pärastlõuna on restoranirahval rahulik, kuid
nädalalõppudel on kohtade saamine keerukas ja tuleb kindlasti ette
broneerida nagu praamipiletidki. Selle eest, et Kuressaares ehedat itaalia
kööki nautida saab, tuleb tänada endist FBI eriagenti William
Anthony Moschellat. Itaalia päritoluga ameeriklane tegi Saaremaal teoks
oma ammuse unistuse ja avas restorani, kus pakutakse tema ema retseptide
järgi valmistatud toitu.
Saarlased ise käivat siin rohkem
ikka pitsat ja pastaroogi söömas, kuid menüüs leidub ka
unikaalsemaid hõrgutisi. Eelroaks tellitud suur supitaldrik
sinikarpidega, mis ujusid teravas valge veini ja küüslaugu kastmes,
maksis küll 95 krooni, kuid oli hinda igati väärt. Koos kohapeal
küpsetatud soojade kakukeste ja ürdivõiga, erutas see roog
maitsemeeli ja harmoneerus hästi majaveiniga, milleks on, ilmselt hoolega
valitud, Trebbiano D’Abruzzo (45 krooni). Veini kõrvale oli
mõnus nautida ka kuni neljale inimesele piisavat suupistetaldrikut, mis
koosnes Itaalia salaamidest, Parma singi viiludest ja juustudest.
Kuna päike puges pilve taha, oli põhiroaks valitud grillitud
lambakarreed koos rikkaliku aedvilja valikuga (245 krooni) ja grillitud
kanafileed, meeldivam nautida restorani siseruumis.
Pubiõhustikuga söögisaali kaunistavad hingematvad Toskaana
maastikud. Mahlane lammas on nii puhta maitsega, et soola ja pipart ei raatsigi
lisada. Küpsenud sibulast veidi magus kõrvalmekk passib lisandiks
valitud aedviljadega hästi kokku. Aedviljad maitsesid suurepäraselt
ka koos grillitud kanafileega, mis on valmistatud juustuga Valdostana moodi
– veini- ja koorekastmes (115 krooni). Tugevamaitselise juustu ja
veinikoorekastme kooslus osutus õigeks valikuks.
Viriseda ei
saanud ka desserdiks tellitud panna cotta (45 krooni) üle. Mustad
vanilliseemne täpikesed tõestasid, et dessert oli valmistatud ehtsa
vanilliga. Pisut hapukas värsketest maasikatest valmistatud coulis sobis
selle mõnusalt pehme desserdiga imehästi. Retsept pärinevat
legendi järgi omaniku onu Joe’lt.
Menüüs on hea
valik traditsioonilisi pastaroogi ja muud itaalia köögi klassikat.
Veinikaart üllatab meeldivalt ja ei jää alla pealinna peenete
restoranide veiniterrassidele.
Tuleb veel lisada, et La Perla on
väga lastesõbralik nagu Itaalia isegi. Külastajatega ja
peredega kaasas olevate lastega tavatsevat restoraniomanik suhelda. Eriti
näib talle meeldivat laste kantseldamine. Hea restorani eelduseks aga ongi
omaniku kohalolu. Itaallased on suurepärased kokad nagu ka William
Moschella ise, kelle toiduvalmistamise oskus oleks otsekui kaasasündinud.
Polevat harv juhus, kui omanik ja kokk kohad vahetavad. Moschella valmistatud
pitsad on üle saarte tuntud.