Uus Eesti köök
Tänu Põhja-Euroopa asukohale tagavad Eesti neli aastaaega
inspiratsiooni hea köögi nautijatele, kes soovivad valmistada toitu
värsketest ja maitsvatest aastaaegadele omastest koostisosadest.
Valides kvaliteetseid ja isuäratavaid koostisosi Eesti köögi
jaoks, hindame me väga kõrgelt seda, mida emake loodus meile
pakkuda suudab. Eestis on meil eriline privileeg nautida ainulaadset
sünergiat, mis saab oma tugevuse meid ümbritsevast puutumata
loodusest ning teadmisest ja tunnustusest, et Eesti farmerid arendavad edasi
orgaanilise farminduse põhitõdesid.
See on
nägemus, mis loodetavasti aitab meil kujundada pidevalt arenevat Uut Eesti
Kööki, kus kohalikku maamehelikku toiduvalmistamist rikastatakse
maailma säravamate trendidega. Nagu muudegi tegevusvaldkondade puhul, mis
energiast pulbitsevas riigis peavad oma prioriteete muutma, on ka Eesti
kokandusmaailm nauditava katsumuse ees esitada maailmale parimaid
võimalikke “teoseid”. Tahaks loota, et Eesti
kulinaariaeksperdid on selle katsumuse suurima heameelega vastu võtnud
ning rikastavad millegi värvilise ja säravaga seda helget ning
esteetiliselt nauditavat mosaiiki, mis kannab nime Eesti.
Me oleme harjunud sellega, et riigid kasutavad oma kokakunsti
visiitkaardina, tihti isegi sümboolse saadikuna. Enamik inimesi ei ole
ükskõiksed toidu suhtes meie pidevalt globaliseeruvas maailmas,
kuid kokakunst on sellegipoolest jäänud üheks neutraalseimaks
ning nauditavaimaks kultuuri osaks. Ma tahaksin loota, et inimeste
söömisharjumused koos nende loodusteadmistega on eristavaks
tunnuseks, mis aitab esitleda muule maailmale selle riigi traditsioone,
väärtusi ning tulevikuvisioone.
Läbi ajaloo on
mitmete eri riikide kokakunstid mõjutanud Eesti kokandust. See on olnud
mitmekülgselt kasulik. Muuhulgas on see tugevdanud eestlaste soovi
säilitada oma kokandus- ja söömistraditsioone, hoides alal vaid
seda, mis on suutnud ajaloo hammasratastele vastu panna ega ole kaotanud oma
kvaliteeti. Elu on pidevalt muutuv, nagu ka moodsa ühiskonna
nõudmised kulinaariale. Seega on selge, et kulinaariatraditsioonide
hindamine ning säilitamine ei ole ainult stabiliseeriva mõjuga,
vaid see annab mis tahes riigile jõudu juurde.
Samas on
oluline avastada neid loovaid kulinaariavõimalusi, mis tekivad iga
päev. See võimaldab maksimaalselt kasutada neid suurepäraseid
ning ainulaadseid koostisosi, mida uus Eesti köök võib pakkuda
täna ja tulevikus.