Väike Ateena Vene tänaval
Restoran “Vasilio”
Tallinn, Vene 6.
Avatud 12-24.
Restoran “Vasilio” on ajalooga koht, ehk teisisõnu vanemaid kreeka restorane
Tallinnas. Vene tänaval, mida üle tee rippuv hiigeltransparent reklaamib
söögitänavana ning kus on mitu head restorani, pakub kreeka restoran muuseas
konkurentsitult parimaid juustucroissant’e ja ahjukartuleid.
Mulle
meeldib Vene tänava restoraniterrassidel ehk vanemas keelepruugis vabas õhus
süüa. Maailm jalutab su laua äärest mööda, itaalia nunnad, saksa madrused,
soome vodkaturistid ja eesti hipparid vahelduvad nagu fellinilikes
filmikaadrites. Restoraniterrasside tänavad kui omaette turismiatraktsiooni ja
gurmaanlike ihade rahuldamise sümbioos on Euroopas laialt levinud. Tuntuimad
vastavad tänavad on ilmselt Brüsselis ja Istambulis (ma ei mõtle siinkohal nn
rahvaköögi stiilis tegutsevatele türgi, kreeka, itaalia odavatele
kiirsöögirestoranide tänavaile). Kuid ei mingit trügimist nagu Viru tänaval või
Raekoja platsil, Vene tänaval jätkub kõigile privaatset ruumi. Romantilisi
vaateid samuti.
“Vasilio” avaldab muljet juba menüü pikkuse ja
mitmekesisusega. Siin leidub tüüpilisi kreeka suupisteid ja
vähemtraditsioonilisi pearoogi, ning nende tegemist kamandab kreeklasest
peakokk. Külmad suupisted, soojad suupisted, salatid, supid, kalaroad,
linnuliharoad, lambaliharoad, loomaliharoad, sealiharoad, riis, ahju- või
keedukartul – igale maitsele midagi. Ainult magustoidukaart karjub tühjuse
järele ja see vähenegi, mida pakutakse, on kohutavalt magus: näiteks kallis
halvaavalik “Halvas” ( 71). Mandlitega halvaatükkidele on peale lastud
vahukoort, lisatud dekoratiivseks silmailuks üks (!) viinamari ning taldriku
ääred üle puistatud pähklihelvestega. Isegi tass mõru kreeka kohvi (20), mida
vanast harjumusest ikka türgi kohviks nimetan, ei suuda sellist lääget
magusakogust neutraliseerida. Seetõttu soovitan magustoiduks tellida vaid
jäätiseassortiid “Olümpose mäestik” (29).
Kes tahab, võib aperitiiviks
võtta pitsi aniisiviina “Boutari Ouzo” (35). Kuid pole stiilne, et majaveinina
pakub “Vasilio” kreeka veini asemel hispaania veine (40 krooni pokaal). Teades,
kui odavaid ja häid lauaveine Kreekas toodetakse, valdas mind pettumus ka
pudelis müüdavate kreeka veinide hindu lugedes. Kuid toidud pettumust ei
valmista.
Suurepärast maitseelamust pakub kergelt keedetud kreeka
köögiviljade valik (54) rosinatega. Seda serveeritakse koos ahjusoojade
krõbedate juustucroissant’idega (10). Suppidest proovisin “Kakaviat” (77),
mereandidest kubisevat hõrgutist, mis on hea ja kerge suvine supp. Rannakarbi-,
kalmaari- ja krevetitükid ujumas porrulaugu ja tomatitükkide keskel. Lihtsalt
laksutad keelt. “Moschari Stifado” (127) meenutab Eesti ühepajatoitu. Tugevalt
vürtsikas punaveini- ja paprikakastmes veiselihahautis mahukas kausis, salatiks
– mida võiks kogusena küll rohkem olla – pärlsibul, küüslauk, kurk ja tomat.
Eraldi kausikeses tuuakse suur kuldpruun ahjukartul. “Psari Psito” (109) ehk
lõhefilee sibula-koorekastmes ahjukartuliga on eriliselt pikantne kalaroog,
lisandiks muuhulgas brõnsa ja rohelised oliivid. Lõhetükiga on ainult natuke
koonerdatud … Kel rahakott kõhnem, leiab ka midagi odavamat (kalkunivarras 50
krooni).
Stiliseeritud kreeka rahvarõivas kelnerid ja ettekandjad, enamuses
vene rahvusest, paistavad silma korraliku eesti keele oskuse ja hea
teenindusega. Kuid keegi ei näi ka soome või inglise keelega hätta jäävat.