Valge jõulu soov
Jõulude ajal muutub toidulaud ühekorraga ja kõigile tähelepanu keskpunktiks - kes loendab kaloreid, kes muutub teraseks kõige hea-parema suhtes, kes vaatab, kuidas lihtsamini hakkama saada, kuid kindel on see, et jõululauda kattes soovime me sinna sättida vaid parimat. Me seome traditsioonid mälestustega ja ei kipugi õnneks nii väga oma vanu maitseharjumusi muutma. Ja kas peakski? Ka ei sobi meile väga moodsad jutud aja ja raha kokkuhoiust - vastupidi - me teeme kõik selleks, et lubada jõulupüha ajal enesele mõnusat äraolemist lähedasemate inimeste keskel. Martti peres on jõuluaeg olnud just selline - alates aegade algusest ehk ajast, mil ta enda olemisest maailmas teadlikuks sai.
"Olen mitteusklik, kirikus ei käi üldse. Kui, siis ainult kontserdil, kus oma tütar kaasa teeb. Nii on minu jaoks jõuluaja tähtsaim tegelane hoopis jõulumees. Ja päkapikud ka. Ma pole neid küll päriselt näinud, aga Kalevipoega pole me ka keegi näinud!
Jõule on meie peres peetud alati. Mäletan hästi, kuidas poisipõlves kuuski jõulude eel meil ei müüdud, kuid isa nokkis selle alati õigeks ajaks kuskilt välja. Sealiha defitsiidist sai ka üle, kui ABC-kaupluse liharaiujat hästi tundsid. On siiani nii, et meie, kolme põlve jagu peresid, koguneme minu isa-ema juurde, ja pole olnud ainsamatki aastat, kus ühist jõuluõhtut poleks toimunud või keegi oleks sealt puudunud. Kõik on kohal!
Enne jõule on alati kohutavalt kiire. Et liigset tempot oma südamest minema peletada, olen õige mitu aastat ostnud kuuse omale koju kohe, kui need müügile tulevad. Et enne jõule saab niigi vähe kodus olla, on kuuselõhnast toas abi.
Meie pere jõululaua kõige traditsioonilisema osa teeb valmis ema: ta teeb igal aastal üüratu hunniku piparkoogitaignat ja jagab selle siis minu ja õe pere vahel ära. Ühiselt jõululaualt ei puudu kunagi sült ega pasteet, marineeritud räimed ega soolaheeringas - kõik ise tehtud, ja igasuguste küpsetiste tegemine tuleb tal nii hästi välja, et ega keegi teine seda tegu oma peale võtta väga taha. Muidu jagame me jõuluroogade valmistamise tavaliselt omavahel ära: üks pere teeb salateid ja muid külmi roogi, teine prae, kolmas magusa jne. Nii satub lauale igal aastal ka midagi täiesti uut ja moodsat. Viimastel aastatel on üllatajaks olnud lammas, mida varem kunagi meie jõululaul pole olnud.
Õnnis jõulutunne tabab mind silmapilkselt siis, kui jõuluõhtul juhtub hakkama lund sadama. Selles on midagi sarnast laulupeoga, kui ühendkoor oma värelevalt võimsa hääle lendama laseb.
Ehk tuleb see kõik lapsest peale tuttavatest asjadest ja kõikidest headest inimestest sinu ümber. Ilusaid jõule kõigile!"
Parma singisse mähitud
lõhefilee aprikoosirisotoga
Neljale
1. Määri kalatükid oliiviõliga, aseta peale tüümianioksad, maitsesta soola-pipraga ja mähi kalale ümber sink. Küpseta ahjus 175 ?C juures 10 minutit.
2. Kuumuta potis või ja küpseta seal riis läbikumavaks, lisa küüslauk ja sibul. Siis lisa osade kaupa puljongit ja valget veini ning hauta tasasel tulel riis pehmeks. Lõpuks lisa risotosse peeneks hakitud mõlemat tüüpi aprikoosid ja serveeri koos lõhega. Täpita roog üle pestoga.
- 600 g lõhetükk
- 8 õhukest viilu Parma sinki
- 2-3 tüümianioksa
- oliiviõli
- soola-pipart
Aprikoosirisoto
- 200 g risotoriisi
- 100 g peeneks hakitud šalotti
- 2 purustatud küüslauguküünt
- 100 g võid
- kalapuljongit ja natuke valget veini
- soola, pipart
- 100 g suhkruta aprikoosikompotti
- 100 g kuivatatud aprikoose
- 100 g brändit aprikooside leotamiseks
Vana-aja jõulukompott kaneelitoorjuustuga
Kümnele
- 100 g kuivatatud aprikoose
- 100 g kuivatatud viigimarju
- 100 g musti ploome
- 100 g rosinaid
- 100 g kuivatatud datleid
- 100 g külmutatud maasikaid
- 2 l vett
- 1-2 kaneelikoort
- 1 vanillipulk
- natuke paksendajat (maisi- või kartulitärklist)
Kaneeli-toorjuust
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 1 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl kaneeli
- 4 cl likööri Vana Tallinn
- 100 g vahukoort
1. Tõsta kõik kuivatatud viljad vette keema, kuni need on pehmed (umbes 30 minutit). Sega tärklis külma vähese veega ja lisa siis kompotile.
2. Vahusta vahukoor ja sega kõik ained omavahel.
Lambarullid grillitud kõrvitsa ja seenesalatiga
Kuuele kuni kaheksale
- 6-8 lamba välisfileed
Täidis
- Mõned rosmariinioksad
- Marineeritud paprikat
- Morbier' juustu
Grillitud kõrvits
- 600 g kõrvitsat
- 4 spl purustatud küüslauku
- soola-pipart
- 5 spl oliiviõli
Seenesalat
- 200 g koduseid marineeritud männiriisikaid
- 1 tl Dijoni sinepit
- 100 g hapukoort
- 1 tl mädarõigast
- maitse järgi soola-pipart
Mustsõstrakaste
- 120 g šalotti
- 120 g punast sibulat
- 100 g võid
- 300 g mustsõstramahla
- 150 g fariinsuhkrut
- 300 g punast veini
- 200 g külmutatud musti sõstraid
- 200 g mustsõstrakeedist
- soola-pipart
- paksendajat (või asenda see vee-nisujahu seguga)
1. Puhasta fileed kelmetest ja tee nendesse pikuti sisselõiked.2. Tõsta täidise ained fileele, keera see rulli ja keera niidiga kokku. Prae fileed kuumal pannil kuldpruuniks, maitsesta soola-pipraga ja küpseta ahjus veel 180 kraadi juures 7 minutit.3. Sega oliiviõlisse küüslauk ja maitsesta. Määri maitsesegu 2-3 cm paksustele kõrvitsaviiludele ja grilli ahjus kuldpruuniks.4. Sega omavahel kõik salatiained. 5. Kastme jaoks kuumuta võis peeneks hakitud sibulad, lisa kõik ülejäänud ained ja keeda kuni poole koguseni (esialgsega võrreldes) kokku. Paksenda ja maitsesta.