Veebilehekülg farandwide.com on koondanud 44 Euroopa riiki reisisoovituste edetabelisse. Halvima skoori on saanud just ülekülastatuse tõttu tilluke Vatikan City, mille muuseumid tõmbasid läinud aastal kohale üle 6 miljoni turisti.

Peamiselt kehvade näitajate tõttu isikuvabaduste osas paiknesid tabeli põhjas ka Venemaa ja Valgevene. Hästi ei läinud ka ilusal Islandil, mis sai riiki iga päev valguvate turistimasside tõttu vaid 35. koha.

Maailma kiireima internetiga veebitiiger Leedu on 19. positsioonil, laulu- ja tantsupeo tõttu saab kiita Läti (18) ning Eestit (17) tõstetakse esile Kaali meteoriidikaatri tõttu.

Viis enim külastamist väärivaks maad on tabelikoostajate arvates aga (kasvavas paremusjärjekorras) Poola, Hispaania, Kreeka, Portugal ja... Taani.

Juneyao hakkab esimese „hiinlasena“ Islandile viima


Juneayo Airlines on esimene Hiina lennufirma, kes hakkab lendama Reykjavíkki. Liin käivitatakse 2020. aasta suvehooajal, teel tehakse vahepeatus Helsingis. Novembris Shanghaist tulnud teadetel lisab firma Euroopa lennuvõrku (samuti Helsingi kaudu) veel Manchesteri ja Dublini.

Star Alliance’i „connecting partner“ Juneyao plaanib oma pikamaalende hakata opereerima Boeing B787-900 Dreamlineritega. Kas firma on juba saanud „fifth freedomi“ õiguse Helsingist reisijaid oma Euroopasse jätkuvatele lendudele peale võtta, ei ole veel selge.

Helsingi-Kopenhaageni liini lendab alates tänavu sügisest ka teine Hiina lennufirma Sichuan Airlines.

London on taime­toitlastele parim


Restoranigiid HappyCow hääletas kõige veganisõbralikumaks maailmalinnaks Londoni. Esikümnesse sattusid teiste hulgas veel Berliin, New York, Los Angeles ning esimest korda ka Bangkok. Eranditult vegan-kööki viljelevaid söögikohti on Londonis 152 ja isegi üks vegan-juuksurisalong. Loomseid produkte eiravate londonlaste hulgas on eriti hinnatud ­PickyWops, Purezza, jaapanlaste Itadakizen, Kariibi kulinaariat esindav Rogue Vegan ja Young Vegans Pizza Shop (endine Death by Pizza).

Berliini uus lennujaam avatakse „surmkindlalt“ aastal 2020

TÖÖ KÄIB. JÄTKUVALT: Selline vaade avanes Brandenburgi lennujaamas novembri lõpus.


Berliini lennujaamade murelaps Brandenburg Airport (BER), mis pidanuks operatsioone alustama kümnendi algul, alustab „kindlasti“ tegevust 31. oktoobril 2020. Nii kinnitas Saksa lennuväljade haldamise juht ja ekspert Lütke Daldrup hiljuti Tegelis toimunud pressikonverentsil. Aastatepikkuse edasilükkamise ning sellega kaasnenud peavalud põhjustasid mitmed ehitusalased, tehnilised apsud ja möödalaskmised ning projekti takerdumine bürokraatlikesse ämblikuvõrkudesse, mis tõstnud projekti maksumuse esialgu plaanitud 2 miljardilt 7 miljardile. BER jääb Berliini südamest 18 km lõunasse, üsna Schönfieldi lennujaama lähedale. Linnalähedane Tegel suletakse tuleval aastal oletatavasti igaveseks.

Wyndham flirdib Gruusiaga


Wyndhami hotelligrupp kavatseb Euroopa idaosas ning Kesk-Aasia riikides avada vähemalt 15 uut hotelli. Firma eriline lemmik paistab olevat Gruusia, kuhu lisatakse vähemalt seitse uut valdust – kogumahuga 1300 numbrituba. Ka Armeenia, Kõrgõzstan, Kasahstan ja Usbekistan võivad lähiaastatel arvestada uute, Wyndhami lipu alla kuuluvate valdustega. Gruusias debüteeris hotelligrupp juba 2016. aastal – Thbilisis on hetkel olemas kaks (Wyndham Grand ja Ramada Encore) ja Batumis üks hotell (Wyndham Batumi).

Hong Kong Airlinesi ähvardab pankrot?


Hongkongi tabanud rahutused on toonud kaasa turistimõõna ja Hong Kong Airlines on pidanud sulgema enamiku oma pikamaalende, mis ühendasid Hiina pooliseseisvat linnriiki varem näiteks Moskva ja San Franciscoga. Äsjaste teadete kohaselt on töötajail pikalt edasi lükkunud palgapäev, sellal kui lennufirma omanikud on olnud sunnitud pankadelt üle poole miljardi euro laenu võtma.

2019. aasta on olnud lennufirmadele erakordselt raske. 26. novembril lõpetas ootamatult tegevuse Türgi suur lennuliin Atlasglobal, jättes oma kodulehele krüptilise teate, et kavatseb 21. detsembriks restruktureeruda, et hakata siis pakkuma klientidele veelgi „unikaalsemat“ lennukogemust.

Temple Bar Trad Fest 2020


Iirimaa rõskevõitu talve aitab soojemaks kütta iga-aastane muusikafestival Trad Fest Dublinis. Suuremates ja väiksemates pubides ning klubides ringirändav üritus leiab aset 22.-26. jaanuarini 2020. Piletid ja programm saadaval festivali kodulehel. Osa esinemisi on tasuta, ent registreeritud pilet peab ikkagi taskus olema, et korraldajad saali mahutavusega arvestada saaksid.

Reisidiilid

THESSALONIKI: Linna suurim turg.

CHINA SOUTHERN: edasi-tagasi lennud Pariisist Aucklandi alates 455 € märtsist juunini. flighttix.de

MEGABUS: paljud reisid USAs alates 2.50 USD reisimiseks 8. jaanuarist 29. veebruarini. megabus.com

AIR SERBIA: edasi-tagasi lennud Helsingist Thessaloníkisse ja Ateenasse läbi Belgradi alates 83 € jaanuarist maini. fi.tripair.com