Nädala Kallas

Minu jutt võib olla igav, aga see vähemalt baseerub mingitele numbritele ja faktidele.

Riigikogus 10. veebruaril

Tallinna Rail Balticu terminalile Ülemistel pannakse uhke nimi, nimelt saab sellest Arnold Rüütli Ülemiste Reisiterminal, inglise keeles Arnold Rüütel International Rail Terminal. Nimi leiti rahvusvahelisel konkursil, ent mõnevõrra üllatuslikult pakkus parima nime ja sai 10 000eurose preemia Raimund Tammiste, tuntud Keskerakonna munitsipaalpoliitik Õismäelt.

Tammiste selgitas, et eks peamurdmist ikka oli, aga asja tegi kergemaks konkursi tingimus, et terminal võiks nime saada mõne endise Eesti presidendi järgi. „No palju neid ikka on. Lennartil on lennujaam, Pätsi nime ei hakka ju terminalile panema, Ilvest ei armasta keegi, Tõnisson oli tartlane ja me ju teame, kuidas tartlased Rail Balticusse suhtuvad, ja ega rohkem neid presidente meil polegi. Arnold Rüütli nimi tuli iseenesestmõistetavalt,“ ütles Tammiste.

Nimekomisjoni esimees, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et Arnold Rüütel on tuntud liikuvusvaldkonna arvamusliider, kelle sõnu meenutatakse tänase päevani. Rüütli sõnad: „On tänapäeva kahetsusväärne tõsiasi, et inimesed reisivad suure kiirusega ja hulgakaupa, olgu lennuki, rongi või laevaga,“ võtavad Kõlvarti sõnul kokku tänapäevase transpordi olemuse.

Meediakriitik: kõik artiklid on nõmedad peale minu omade!

Kurikuulus meediakriitik Angela Tamm-Puu, kes on tuntuks saanud Eesti ajakirjanduse rumaluse ja ahnuse halastamatu kriitikaga, tõdes värskes Sirbis ilmunud artiklis, et lootus on lõplikult kadunud ja kõik ilmuvad artiklid on nõmedad.

„Lollid, harimatud, egotsentrilised, müüdavad, odavad, klikimaiad, digitellimusteahned, lugejaid petvad, meelitavad ja lollitavad ja veel mitmel muul moel rumalad ja ebaeetilised on sisuliselt kõik artiklid, mis Eesti ajakirjanduses ilmuvad.

Mina olen lootuse kaotanud ja loen veel üksnes iseenda ja mõne lähema sõbra artikleid. Vaid sealt leian veel tarku mõtteid, vastutustundlikku valitsuskriitikat ja pieteeditundlikku lähenemist ühiskonna keerdküsimustele,“ nentis Tamm-Puu.

Viljandis keelatakse Jaak Joala laulude laulmine

Jaak Joala lesk Maire Joala teatas Viljandi linnavalitsusele saadetud kirjas, et keelab Viljandi linnas ükskõik mis kohas ja ükskõik mis moel Jaak Joala isikuandmete töötlemise, sh tema laulude esitamise.

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul ei soovi Viljandi linn Joala lesega rohkem üheski küsimuses vaielda ja tema isiklikult keelaks Jaak Joala üldse ära, aga ta ei oska välja mõelda lahendust, kuidas teha nii, et lihtsa Viljandi elaniku köögis raadiost Joala laule enam ei kostaks.

Ent just seda Maire Joala nõuab. „Isegi Viljandi linnaelanike kodudes ei tohi raadiost kõlada mitte ühtegi Jaak Joala laulu,“ seisab Maire Joala saadetud kirjas. Viljandi linnapea ohkas ja ütles, et ilmselt tuleb minna raadiojaamadesse paluma, et nood Viljandis Joala eetrist maha võtaksid.