Maiustus- ja taristuärimehe Porošenko tee poliitikasse oli mägine. Enne 2013. - 2014. aasta rahvaülestõusu Maidanil aitas ta asutada koguni venemeelset Regioonide parteid. Siis aga tegi ta koos Ukraina ühiskonnaga suure pöörde Euroopa Liidu ja ukraina rahvusluse suunas. Venekeelses peres üles kasvanud endine judomaadleja ei soovinud Ekspressiga vene keeles rääkida.

Petro Porošenko intervjuu Hans H. Luigele ja Andrei Hvostovile

Viis aastat Ukraina presidendiks olnud ärimehe üle käis Kiievis karm kohtuasi, riigireetmise ja teiste süüdistustega. Kohtupidamine, samamoodi kui Ukraina oligarhide ja poliitikute kemplemine on vastastikusel kokkuleppel sõja ajaks peatatud. Sellest hoolimata pillas Porošenko Ekspressiga vesteldes teravusi president Zelenskõi ja teda toetanud oligarh Kolomoiski kohta, nimetades viimast kriminaalkurjategijaks.

Porošenkol on oma seisukoht ka filosoofilises küsimuses: kas naaberrahva tapmises on süüdi ainult Kremli maniakid või suur osa Vene rahvast, kes Putinit toetab?

Hiljaaegu sunniti Porošenko loobuma ülimenukast telekanalist Kanal 5. Täna on tema põhibisnis Ukraina sõjalise võidu toetamine. Enne Eesti külastamist ostis mees Itaaliast 12 Iveco soomukit.

Täismahus intervjuu nii teksti kui videona avaldab Ekspress järgmisel nädalal.

Jaga
Kommentaarid