Kreml võttis VKontake ning Odnoklassniki (tõlkes Kontaktis ning Klassikaaslased) 2021. aastal täielikult oma kontrolli alla, kui nende suuromanikuks said riigile kuuluv Gazprombank ning kindlustusfirma Sogaz.

Kahe ühismeediakanali omanikfirmat VK juhib Vladimir Kirijenko (39), president Putini administratsiooni asejuhi Sergei Kirijenko poeg. Just Sergei Kirijenko tegeleb alates 2016. aastast Kremlis avaliku arvamuse kontrollimise ja juhtimisega, pärast Ukraina ründamist vastutab ta ka okupeeritud alade valitsemise ja meelsuskontrolli eest.

VENEMAA MÄRGISTAB OKUPEERITUD ALASID. Hiljuti teatasid okupatsioonivõimud Hersoni linna VKontakte ametlikul kontol, et Berdjanski prokuratuuri hoonel vahetati "Zelenskõi režiimi" sümboolika Venemaa riigilipu vastu.

„Pärast sõja algust on telekanalid täis sõda ja Ukraina teemat, kõik avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et inimesed on sellest väsinud ning vaatavad televisiooni järjest vähem,“ sõnas Gretzkiy.

Samal ajal kasvavad Venemaal kiiresti hinnad ning majandusraskuste tõttu hakkab kasvama tööpuudus. „VKontakte ja Odnoklassniki kaudu loodab valitsus pakkuda inimestele rohkem positiivset infot ning vältida rahulolematuse ja paanika tekkimist,“ ütles Gretzkiy.

VKontakte on praegu Venemaa kõige menukam ühismeediakanal, mida igapäevaselt kasutab 41 protsenti riigi elanikest. Odnoklassnikit kasutab viimaste küsitluste kohaselt igapäevaselt 19 protsenti venelastest. Pärast Ukraina ründamist on Venemaal keelustatud mitmed lääne päritolu ühismeediakanalid ning näiteks Instagrami kasutajate arv langes 31 protsendilt alla 10 protsendi.

Jaga
Kommentaarid