On aeg uueks Ekspressi suure valimisennustuse vahekokkuvõtteks. Kaks päeva enne Riigikogu valimisi on meile saadetud 3150 vastust.

Üks ennustuse küsimustest kõlab: „Alfaisaste eri: kes jääb peale Järva- ja Viljandimaal?“ Vastusevariante on siin mõistagi kaks: Jaak Madison (EKRE) ja Jürgen Ligi (Reformierakond).

Ennustuses osalejad on selles küsimuses umbes täpselt pooleks! 1606 vastajat ennustab edukamaks Jaak Madisoni. Jürgen Ligi võitu selles duellis peab tõenäoliseks aga 1557 vastajat.

Ennustusvõistlus läheb lukku koos valimisjaoskondade sulgemisega ehk pühapäeval kell 20. Kas selleks ajaks on seis teine? Milline saab olema heitlus reaalsete häälte üle? See kõik selgub juba mõne päeva pärast.

Keda ennustatakse edukaimaks Urmaseks?

Muude asjade seas küsime mängus, kes on valimiste kõige populaarsem Urmas. Ligi tuhande kandidaadi seas pürgib tänavu parlamenti suisa kümme Urmast, seejuures jagub nimekaime peaaegu kõigisse erakondadesse.

Nädal enne valimisi on seis järgmine. Esikoht näib olevat kindlalt praeguse välisministri Urmas Reinsalu (Isamaa) käes. Temale ennustab Urmaste seas edu umbes kolmandik vastajatest. Iga kuues vastaja usub aga, et just reformierakondlane ja praegune Europarlamendi saadik Urmas Paet võtab selles kategoorias võidu. Rohkelt on panuseid ka Urmas Klaasil, kes on läbi aastate toonud Reformierakonnale võidu Tartu piirkonnast. Seda oodatakse temalt tänavugi.

EKRE kandidaadi Urmas Reitelmanni fännid ei ole kas ennustusvõistlusele veel kohale jõudnud või ei usuta Urmaste maavõistluses temasse nii innukalt: umbes 200 inimest pakub, et Reitelmann saab nimekaimude seas enim hääli.

Vastustest vilksab veel läbi ka praeguse maaeluminisri Urmas Kruuse (RE) nimi.

Lõpptulemus saab olema põnev: kas mitu Reformierakonna Urmast suudavad võistkondlikult ära teha favoriit-Urmasele Isamaast? Tegelikult osaleb ka Isamaa siin kategoorias võistkonnana: Pärnumaal kandideerib isamaalane Urmas Aava. Teda ei ole veel keegi populaarseimaks Urmaseks ennustanud.

Vooglaiu debüüt tuleb põnevas heitluses

Huvitav on ka vastasseis Haabersti, Kristiine ja Põhja-Tallinna valimisringkonnas, kus kandideerivad Varro Vooglaid (EKRE), Kristen Michal (RE) ja Raimond Kaljulaid (SDE). Küsisime, kes neist kõige rohkem hääli saab. Seni usuvad ennustajad enim Michali šanssidesse (1646), järgnevad Kaljulaid (599) ja debütant Vooglaid (456). Kahe nädala eest oli järjestus sama, kuid Michal on siinses võistluses paari protsendi võrra kasvatanud edumaad (59% pealt 61-le). Jõuõlg on vähenenud Kaljulaidil (26% pealt 22-le), osakaalu kasvatanud Vooglaid (14% pealt 17-le).

Paari nädala eest hõikasime ka välja, et hindame toimetuses Vooglaiu võimalusi siiski suuremaks, kui tulemusest välja lugeda võib.


Tee oma pakkumine sinagi! Auhinna saab kõigile küsimustele õigesti vastanu või see, kes vastates kõige vähem mööda paneb. Kõigi ülejäänud osalejate vahel loositakse välja veel neli auhinnakomplekti. Ennustusmängus osalemiseks tuleb vastata kõigile küsimustele ning anda üles ka oma nimi ja kontaktandmed.

Head mänguõnne!