Nädala Helme

EKRE valimispidu. 05.03.2023

„Mina voodis ei räägi. Mina magan.“

Martin Helme valimispeol Õhtulehele

Nädala anekdoot

Influencer räägib psühhiaatrile, et ta on oma vaimse tervise pärast mures.

Arst: „Miks küll, tundub, et teiega on kõik ju korras?“

Influencer: „Ei, ma olen paranoiline. Ma kardan, et mul on liiga vähe jälgijaid.“

Kellele sa tegelikult esimesena helistasid või sõnumi saatsid?

Esmalt tahtsin ära klaarida ühe vana võla. Seega saatsin esimesena Jüri Ratasele sõnumi „Magad?“ ja kui ta vastas, kirjutasin „Oih, vale number“. Peale seda helistasin oma isale.

Kellega siis tegelikult valitsus tuleb?

Valitsusi tuleb tegelikult ju nelja aasta jooksul kõigil ja kõigiga. Siin on veel kõvasti aega inimestel parteisid ja põhimõtteid vahetada, baasväärtusi leida ja neid hüljata. Sotsiaalse sidususe hoidmiseks peab leidma ühisosa mitmete erakondadega.

Valimisaktiivsus oli seekord eriti suur. Mis te arvate, miks see nii oli?

Ma usun, et rahva ajas kihama ja valimiskastide äärde see tundmatu lendav objekt, millelt nägi Stenbocki majast musta suitsu tulemas. Ka mina olin hetkeks mures, kui kuulsin sellest UFOst. Ilmselt läksid niinimetatud UFO tõttu paljud inimesed ise õue suurt Hiina õhupalli otsima ja märkasid ka valimisjaoskondi, millest muidu mööda poleks kõndinud. Seda eriti Tallinnas, kus inimesed ei käigi enam kodust väljas, tellivad toitu koju ja muidu sõidavad ainult autoga.

Erakondade valimiskampaaniad läksid üpriski teravaks. Hirmutati n-ö hirmsa teise poole võiduga... Kuidas te rahvast pärast valimisi uuesti ühendate?

On üks asi, mis ühendab kõiki Eesti inimesi, olgu nad konservatiivid või liberaalid, linnast või maalt. Kõigile meeldib tort. Sellepärast teeme me kõigis maakonnakeskustes suure Eesti-kujulise võileivatordi, mängime isamaalisi laule ja sekka mõned värskemad Eurovisiooni lood, et kõigile meeldiks, ja sööme koos torti. Ise plaanin ka kõik maakonnad niimoodi läbi sõita, aga torti igal pool süüa ei jaksa. See on üks ühendav üritus. Välja arvatud veganitele, nemad... võtku ise küpsis kaasa. Loodame, et Kristjan Järvan teeb ürituse tarbeks ka suured helendavad sildid. Niimoodi inimesed teavad, mis üritusega tegemist on, ja keegi ei arva, et see on mingi kahtlane tööstus. Ja ilmselt tuleb neid tordiüritusi veel, nelja aasta jooksul saavad kõik tordiviilu.

On teil ka valitsuse juhtimise jooksul tekkinud mõni uus nipp, kuidas Riigikogu infotunnis hakkama saada?

Jah, saladuskatte all ütlen seda ainult siin ja praegu. Ma panen jalga hästi kitsad saapad, et mul kogu aeg valus oleks. Siis ei hakka küsimuste kuulamise ajal valus. Mõni küsimus on muidugi oluline ja keeruline ka, siis aitavad saapad mul mõista keskmise eestlase rasket elu. Öeldakse ju, et kõnni miil teiste saabastes.


Kranaadi vanasõna: Google'i reiting ei riku meest, kui mees ise Google'i reitingut ei riku.