Täna lõppes Harju maakohtus otstarbekuse kaalutlusel ehk oportuniteediga protsess, milles Eesti üks mainekaimaid diplomaate Clyde Kull võttis omaks 7500 euro ulatuses esinduskulude omastamise.

Oportuniteet tähendab, et inimest ei mõisteta süüdi, kuid ta peab maksma riigile teatud rahasumma. Kulli puhul oli selleks 25 000 eurot. Lisaks peab ta riigile hüvitama oma tegudega riigile tekitatud 7500 euro suuruse kahju.

Varem on presidendid ebaväärika käitumise pärast teenetemärgi ära võtnud 15 inimeselt. Neist tuntuimad on dopingutarvitamisega vahele jäänud Mati Alaver ja Andrus Veerpalu, kriminaalkorras karistatud poliitikud Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo, suurettevõtja Toomas Annus ning riigireetur Herman Simm.

Aastakümneid suursaadikuna töötanud Kull oli esimene karjääridiplomaat, kes pälvis presidendilt 2018. aastal Riigivapi III klassi teenetemärgi. Nii kõrge riikliku tunnustuse on endistest diplomaatidest pälvinud ainult Toomas Hendrik Ilves, Marina Kaljurand ja Jüri Luik, aga nemad on pärast diplomaatilist karjääri töötanud tipp-poliitikutena eri ametikohtadel. Tänavu autasustas president Riigivapi III klassi teenetemärgiga Eesti suursaadikut Ukrainas Kaimo Kuuske.

Lennart Merilt sai Clyde Kull Riigivapi V klassi teenetemärgi.