Butšas peatuti kohalikus kirikus, kuhu on üles seatud fotod, mis tehti Butšas aasta tagasi, kui Vene väed olid linnast taganenud. Samuti käidi Butšas massihaual. Peaminister asetas hukkunute mälestusmärgile lilled.

Kogu maailma vapustanud sündmused Butšas on vaid ühed sadadest sõjakuritegudest, mida Ukraina uurib. Esimesed kaasused on Ukraina prokuratuur ka kohtu ette viinud.

Eesti töötab Kallase sõnul selle nimel, et vastutusele võetaks kogu Venemaa juhtkond. „Siit ei ole tagasiteed. Aasta tagasi ei usutud, et Putinile väljastatakse Rahvusvahelise Kriminaalkohtu vahistamismäärus. Veel pool aastat tagasi polnud enamik valmis agressioonikuritegude eritribunali ideed avalikult toetama. Nüüd arutame seda valitsusjuhtide tasandil ja töötame õiguslikke üksikasjade kallal,“ sõnas peaminister valitsuse pressiteenistuse vahendusel.

Kallast saatis Ukraina siseminister Ihor Klõmenko, kes tutvustas Eesti peaministrile senist uurimise käiku, arutati sõjakurjategijate vastutusele võtmist. Kallase sõnul on selles töös jõutud juba kaugele.

Ekspress Borodjankas: need on sünged vaatepildid

Peale Butša peatus delegatsioon ka Borodjankas, kus suur osa linna elamuid on hävinud.

„Peaminister nägi purustatud kortermaju, sh selliseid, kus tervemates korterites inimesed endiselt sees elavad,“ vahendas Borodjankast Ekspressi reporter Herman Kelomees.

Olgugi et kummaski linnas ei näe tänavatel enam selliseid sõjaõuduseid, mis olid seal pärast Vene vägede taganemist, tekitavad need paigad endiselt valusaid emotsioone, sõnas Kelomees. „Kuigi fotod Butšast on võrdlemisi leebe vaatepilt võrreldes sellega, missugune pilt avanes linnatänavatest tegelikult.“

Õhtuks jõudis peaminister Kiievisse ja asetas hukkunud sõdurite mälestusseina äärde Eesti nimel pärja.