Nädala anekdoot

Uue ja väga popi restorani peakokalt küsitakse, miks nad loobusid kahe Michelini tärni vastu võtmisest. Peakokk vastab tagasihoidlikult. „No vaadake, siis oleks restorani nimi Mu**.“

Esimehe koht nii väärikas ja ajaloolises erakonnas nagu Isamaa on suur vastutus. Mis on teie nõrgim külg?

Lea Danilson-Järg: Nii erakonna ajalugu kui ka ametinimetus „esimees“ eeldavad, et see positsioon on meestele. Sellel kohal pole kunagi naist olnud! Aga ma olen valmis proovima ning selleks, et riigikogus ka pingeid veidi maandada ja koalitsioonile veidi silmarõõmu pakkuda, pakun ühe väga põneva lahenduse. Olen valmis selle ametikoha ümber nimetama. See võib vabalt olla hoopis „esivanem“. Aseesimehed oleksid siis „aseesivanem 1, 2, 3“ ja nii edasi.

Tõnis Lukas: Minu mure on selles, et ma ei ole kunagi olnud milleski esimene. Seega ma olen nõus kaotama ära sõna „esi“. Võib lihtsalt jääda „vanem“ ja edasi siis „asevanem 1, 2, 3“ ja nii edasi.

Urmas Reinsalu: Kuna ma olen olnud nii esimene kui ka mees, siis ma kavatsen jätta kõik nii, nagu praegu on.

Millised on teie plaanid erakonnaga? Mida peaks muutma, mida samaks jätma?

Lea Danilson-Järg: Peame kõnetama noori ja naisi. Nende leidmiseks olen palunud Kristjan Järvanil järgmist start-up’i alustada. See oleks selline äpp, kus isamaalised konservatiivsed noored saavad kokku ja leiavad üksteist. Loodetavasti sünnib sealt palju uusi isamaalisi beebisid.

Tõnis Lukas: Isamaa erakond on olnud aastaid ühiskonna alustala. See on igavene. Ma ei muudaks mitte midagi… peale esimehe. Kõik muu jääks samaks, loodetavasti ka sponsorid ja olen hea meelega nõus kõigiga arutama põhimõttelisi küsimusi ja ilmselt jõudma ka samadele järeldustele.

Urmas Reinsalu: Kurssi tuleb hoida. Muidu võib juhtuda, et meie maailmavaatelised toetajad ehmuvad ära ja järgmistele valimistele vastu minna on raske. Mina kavatsen kõigi soovijatega kõik meie ideed läbi arutada, aga loomulikult eriti ootan maailmavaatelisi toetajaid jutule.

Isamaa erakonnast on nüüd lahku löönud näiteks Margus Tsahkna, kes läks Eesti 200sse, ja ka Lavly Perling, kes läks Parempoolsetesse. Kas parempoolne tiib liialt täis ei ole? Mis teid eristab?

Lea Danilson-Järg: Kes on Margus Tsahkna? Ma olen nii lühikest aega poliitikas olnud, et ei teagi.

Tõnis Lukas: Kui Lavly Perlingu Isamaasse tõime, arvasime, et tegu on ikkagi konservatiiviga, kuid selgus, et hoopis turufundamentalistiga. Sellest on kahju.

Urmas Reinsalu: Isamaa peabki olema kasvav organisatsioon, mis loob uusi pungakesi, mis asuvad kasvama. Meie aga jääme siia ja isamaa on igavene. Igavesti vanade meeste partei.


Kranaadi vanasõna: Kes senti ei korja, see tippi jätta ei saa.