Eesti kunstimuuseum andis Puhki tütrele Anna-Mirjam Kaberile (90) üle teda kujutava kuju „Lapse pea“. Teose lõi 1930ndatel juudi kunstnik Jehuda Leibo.

KAKS PEAD: Anna-Mirjam Kaber ja temast lapsepõlves tehtud kuju ülal riiulil.

Esialgu nõudsid Puhki pärijad tagasi paarikümmet kunstiteost, millest enamik kujutab suguvõsa liikmeid. Teosed jõudsid kunstimuuseumi kogudesse 1945. aastal peremehetu varana, sest Puhkide suguvõsa liikmed olid kas välismaale põgenenud või Nõukogude võimu poolt hukatud või Venemaale küüditatud.

Ka Anna-Mirjam Kaber küüditati koos ema ja õega 14. juunil 1941. Isa Joakim oli vahistatud juba varem ja lasti Venemaal maha. Naisperel õnnestus pärast sõda kodumaale tagasi pääseda.

Puhkide ja kultuuriministeeriumi kohtuvaidlus kestis viljatult kolm aastat. Puhkide suguvõsas oli palju liikmeid ja ministeeriumi väitel oli ebaselge, kellele täpselt milline kunstiteos Pätsi ajal kuulus.

Tänavu kevadel leidis Ekspress Tallinna linnaarhiivist dokumendid, mis tõid teoste omandiõigusse selgust. Nende põhjal avaldasime 12. aprillil artikli „90 aasta tagune armukolmnurk aitab lahendada suurärimehe vara mõistatuse“.

Harju maakohus kinnitas Puhki pärijate ja kultuuriministeeriumi kompromissi 2. juunil.