Nädala anekdoot

Peaminister: „Pärast kõikide kulude Excelisse kokku löömist oli selge, et eelarve on tasakaalust väljas ja midagi tuleb ette võtta. Ma ei suuda sellist masendavat pilti vaadata.“

Lauri Läänemets: „Kui vaadata ei taha, võid selle Exceli ära ka kustutada ju?“

Elukutseline põgenemistubade (ing k escape room) looja Targo Lukk on uhke, et isegi Eesti Vabariigi valitsus käib korra aastas Vihulas tema kõige keerulisemate ülesannetega põgenemistoas ennast proovile panemas.

Kui tavalises escape room’is on inimestel kindel arv tunde lahendada mõistatusi, et alistada kuri teadlane või tapja-zombi, siis see põgenemistuba on veidi teistsugune. Vihula põgenemistuba on hard core mängijatele närvikõdi pakkumiseks. Ja paistab, et tuba toimib, püsimängijad tulevad igal aastal tagasi.

Aastast aastasse külastab Targo Luku kõige keerulisemat põgenemistuba Eesti poliitikute koorekiht. Kohale saabuvad ministrid ja riigikogu fraktsioonide esimehed – vähemalt kõik need, keda oli meeles kutsuda.

Põgenemistoa ülesanne on üpriski ebatavaline ja selleks on aega mitu päeva. Ruumist peab väljuma, olles kokku leppinud Eesti järgmise aasta riigieelarve. „Oma tiimi kokku pannes tuleb arvestada, et keegi võiks olla osav numbrite kokku arvutaja, mingid inimesed peavad seisma oma sektorite eest ja alati on tore, kui ruumis on ka keegi, kes ei saa tegelikult hästi aru, miks ta kaasa võeti. Siis on teistel vähemalt naljakas,“ selgitab Lukk.

„Igal aastal on meie tiimil hirm, et mõni meeskonnaliige jäetakse maha või lahkub pisarates. Ka seekord olin kohe alguses mures. Laua taga olid koguni abikaasad. Eeldasime, et nad lähevad omavahel tülli,“ räägib Lukk põnevusega, „aga Kristina ja Madis Kallas hakkasid hoopis vaidlema, kumb on olulisem, kas õpetajate palk või bussiliinid. Lõpuks kulmineerus debatt sellega, et üks Kallas nõudis teiselt nimevahetust, kuna nii oleks pressikonverentsil lihtsam aru saada, kummale küsimus esitati.“

„Eks me ise ka oma tiimiga püüame mängijaid rivist välja lüüa, muidu poleks tegu õige escape room’iga. Näiteks, kui kõik asjad paistsid joones olevat ja tiim rõõmustas, et varsti saab välja, saatsin ühe meie näitlejatest Mart Võrklaeva juurde. Ta ütles, et kuule, sa oled siin kärped 5% valesti arvutanud, hakake otsast peale ja karmimalt,“ kihistab Lukk naerda.

Luku sõnul on lust vaadata, kuidas kõige raskema põgenemistoa mängimine on igal aastal justkui seiklus nii osalejatele kui ka kogu Eestimaa rahvale. „Seekord kaotati mängust „katuserahade“ ülesanne, mistõttu on ka põgenemistoa teine osa keerulisem. Katuseraha võimaldas järgmises etapis ülesannet veidi kergemalt läbida, aga rahvalt on tulnud signaal, et nende meelest selline asi pole õige. Ja me kuulame inimesi ja uuendame oma mängu vastavalt soovidele,“ selgitab Lukk.

Kui seiklus Vihulas lõppeb ja tiim majast lahkub, tuleb neil järgmiseks ette võtta seiklus Riigikogus, kus tuleb teistele mängijatele tõestada, et tiimi välja mõeldud lahendus on kogu Eestile hea. Targo Luku sõnul võib see osutuda keeruliseks, kuna mängijad on kevadel riigikogus eelmiste ülesannetega juba ajahätta jäänud ning nüüd ei pruugi uute mõistatuste lahendamiseks olla enam piisavalt aega.


Kranaadi vanasõna: Inimene õpib niikaua kui kõrgharidus tasuta on.