Nädala anekdoot

Euroopa Parlamendis arutatakse taas kella keeramist. Paljud fraktsioonid nõuavad selle lõpetamist. Mõned aga soovivad jätkata. Eriti usinalt nõuavad kella keeramist vasakpopulistid. Nemad soovivad aega tagasi keerata nii kaugele, et kommunism tagasi tuleks.

Järvamaa õpetajal Tiinal on kops üle maksa. Kuna ta on bioloogiaõpetaja, teab ta ka öelda, et tegu on täiesti normaalse olukorraga ja kops tavaliselt ongi üle maksa. „Kui oleks maksa all, oleks probleem. Kuna meie tööd ei panda tähele, tekivadki sellised valearusaamad, et kops enamasti pole üle maksa,“ selgitab Tiina pettunult.

Tiina on hoolikalt jälginud riigieelarve arutelusid. „Praegu paistab, et riik ütleb meile, et raha pole, aga töö läheb see-eest raskemaks. Olen isegi mõelnud, et äkki peakski lastele lihtsalt Tiktoki kätte andma ja nad metsikusse maailma saatma. Õpetajatel on Eestis raske,“ ütleb Tiina.

Juhuks, kui raha juurde ei tule, on õpetajatel oma „tuumanupp“, millega vaikselt juba flirditakse. „Kui järgmise nädala jooksul Riigikogult selget sõnumit ei tule, et palgatõus on riigieelarves suurem kui praegune plaanitud 1,7%, avalikustame kõigi Riigikogu liikmete klassitunnistused,“ ütleb Tiina tõsiselt.

„Alustame koalitsiooni hinnetest. Kui sellest kasu pole, siis loomulikult näitame ka opositsiooni hinded ette. Kusjuures üllatusi on palju,“ naerab Tiina.

Kui sellest kasu pole, lubavad õpetajad veel vinti peale keerata. „Koolilapsed ei pea kannatama, me ei taha streikida. Seega esmalt avaldame survet siiski rahvasaadikutele. Pärast hinnete avaldamist on järjekorras koolipildid ja sellele lisaks loomulikult katked kirjanditest.“

Tiina sõnul on meil mitmete riigikogulaste kirjandid juba elektroonilise postkasti „Draftsi“ kaustas. „Kas te tahaksite teada, milline Riigikogu liige on näiteks kirjutanud „Kolmanda Reichi ajal ehitati kõige muu kõrval ka palju maanteid“. See vastus üllataks teid ja saategi teada, kui õpetajate nõudmistele vastu ei tulda.“

Mõistagi on tegu ebatavalise ja pigem ebaeetilise võttega, kuid Tiina nendib, et näiteks matemaatika hinnete avaldamine inimeste puhul, kes lubasid 8% palgatõusu ja nüüd pakuvad asemele kõigest 1,7%, on tema meelest põhjendatud. „Siin võib ju olla mingi korrelatsioon!“ hüüab ta rõõmsalt ja lubab, et piinlikke seikasid on neil varasalves veelgi.

Lisaks on õpetajatel teisigi viise rahvasaadikuid mõjutada. „Jätame kõik kodutööd ära. Küll aga annaksime neile iga kord koju kaasa mõtlemisülesande, mida vanematega läbi arutada. Käibemaks, automaks, päästjate palgad, Haapsalu raudtee. Nii veedavad lapsed kõik oma õhtud Riigikogu liikmetega elulistel teemadel arutades. Siin on kaks varianti, nad kas mõistavad, et meie töö on tegelikult oluline, või neil viskab üle ja tõstavad seepärast palka, meile sobivad mõlemad.“

Kranaadi vanasõna: Kuna aeg on raha, on nädalal ühe tunni võrra rohkem raha.