„Kui teismeline ütleb, et tal on suitsiidimõtted, siis ei tohi öelda, et see on üks loll mõte, vaid tuleb uurida, mis teeb muret, kas see on ikka lahendus. Pakkuda teisi lahendusi. Lastega on see oht, et nad on impulsiivsemad kui täiskasvanud ja jõuavad suitsiidi otsuseni kiiremini. Nad reageerivad oma hetkeseisundile,“ hoiatab ta.

Seepärast on meil lapse puhul väga lühike aeg reageerimiseks. „Kõik algab sellest, et oskaksime ära tunda, kui tema elustiil on muutunud, ta ei maga hästi, ei suhtle enam sõpradega, istub ainult oma toas, loobub asjadest, mida on varem hea meelega teinud. Seda protsessi on võimalik õigel ajal mõjutada ja peatada,“ kinnitab Laido.

Kooliprogrammid on üliolulised. Laido: „Õpetajate ja laste koolitamine, kuidas tunda ära, kui kellelgi on probleemid. Uuringud on näidanud, et lastele suunatud programmid, mis teavitavad neid vaimse tervise probleemidest, on suitsiidiennetamisel väga tõhusad.“

Iga enesetapp paneb seemne järgmisteks suitsiidideks, kuna mõjutab nii paljusid. Ühe enesetapu kohta on umbes 20 katset. Ja paljud on meile üldse teadmata.

Suitsidoloog Merike Sisask on ühes oma arvamusloos Suitsidoloog: suitsiid ei tohi olla tabuteema, sest vaikus on see, mis tapab kirjutanud, et üks suurimaid müüte, mis abi otsimist ja pakkumist takistab, on see, et suitsiidimõtete kohta ei tohi küsida, sest see võib suitsiidiprotsessi käivitada. „Tegelikult selle küsimuse esitamine kedagi suitsidaalseks ei muuda. Kui inimesel ei ole suitsiidimõtteid, siis küsimus neid temasse ka ei istuta. Kui aga inimesel tõesti need on, siis siiras huvi ning valmidus avatult kuulata ja mõista võib hingehädas inimesele olla päästerõngaks. Oluline on mitte hukka mõista, hinnanguid anda ega nõuannetega üle koormata!“

Üks tunnustatumaid ja lihtsamaid skaalasid suitsiidiriski hindamiseks on Kolumbia skaala, mis hindab suitsidaalsuse raskus­astet järk-järgult.

Kas oled soovinud, et oleksid surnud, või soovinud, et võiksid uinuda ega ärkaks enam?

Kas sul on tegelikult olnud mingeid mõtteid enesetapust?

Kas sa oled mõelnud, kuidas sa võiksid seda teha?

Kas sul on olnud selliseid mõtteid ja mõningane kavatsus neid teoks teha?

Kas sa oled välja mõelnud üksikasjad, kuidas ennast tappa? Kas sa kavatsed selle plaani ellu viia?

Kas sa oled kunagi teinud midagi või valmistunud millegi tegemiseks, et oma elu lõpetada?

Kui inimene vastab ühele küsimusele jah, siis esitatakse talle järgmine küsimus. „Kui ei, pole vajadust küsimustega sügavamale tungida. Jah-vastuse puhul tuleks esitada täpsustavaid jätkuküsimusi, lasta inimesel oma lugu rääkida ja valulikke tundeid ventileerida. Kuid ei tasu ­kiirustada üldistatud lahenduste pakkumisega,“ selgitab Sisask.

Kui inimene on tõesti suitsidaalne, siis on vaja teda veenda professionaalset abi otsima ja vajadusel teda aktiivselt abi juurde suunata, kas või visiidi aega tema jaoks kokku leppides või esimesele visiidile kaasa minnes.

Mida soovitada suitsidaalsele inimesele endale? „Kui peaks andma ainult ühe ja peamise soovituse: ära jää oma murega üksi, otsi abi, kurda häbenemata. Kui esimene abipöördumine läheb kurtidele kõrvadele, ära heitu, palun pöördu kellegi teise poole!“

Küsi julgelt abi!

Peaasi, küsi nõu! Lahendused on olemas

Psühholoogilisele nõustamisele saab registreerida nii laps ise kui ka lapsevanem noustamine.peaasi.ee/noored. See teenus on mõeldud 12–26aastastele noortele. Üldjuhul saab tagada nõustamisele tulnud lapse anonüümsuse.

Selle aastanumbri sees on tee Peahea noortenõustamisele leidnud 1374 noort. „Lähtudes statistikast, saame öelda, et 33 protsendil meieni jõudnud noortest on vähemalt mõnikord ja 15 protsendil sagedased või pidevad suitsiidmõtted,“ sõnab psühholoog, Peahea projektijuht Andreas Holst. „Seda statistikat toetab TAI läbiviidud Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuring, mille kohaselt esines 2022. aastal suitsiidmõtteid 22 protsendil Eesti kooliõpilastest.“

Holst julgustab sinna pöörduma nii iseenda kui sõbra mure pärast.

Kui tegemist on pakilise murega, siis helista:

  • Kiirabi: 112 (24 h)

  • Lasteabi: 11 6111 (24 h)

  • Ohvriabi: 11 6006 (24 h)

  • Emotsionaalse toe ja hingehoiu telefon: 11 6123 (iga päev kell 14–24)

  • Eluliin: 655 8088 (iga päev kell 19–7)

Või pöördu erakorralisele vastuvõtule:

  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tallinnas: 617 2650 (24 h), Paldiski mnt 52

  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tartus: 731 8764 (24 h), Raja 31

  • Psühhiaatriaosakonna valvetuba Pärnus: 516 0379 (24 h), Ristiku 1

  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Viljandis: 435 4255 (24 h), Jämejala, Pargi tee 6

  • Erakorralise meditsiini osakond Narvas: 357 1795 (24 h), Haigla 1

  • Erakorralise meditsiini osakond Ahtmes: 331 1074 (24 h), Ahtme mnt 95

Jaga
Kommentaarid