Tohutu edu ja tuntuse saavutanud MTÜ Slava Ukraini eestvedaja Johanna-Maria Lehtme purustas ilmselt paljude eestlaste südamed, kui selgus, et heategevusorganisatsiooni rahaasjad on pehmelt öeldes sassis.

Mais kirjutasime, et hoiatavad sõnumid mustadest episoodidest Lehtme minevikus levisid otsustajate seas juba enam kui aasta eest.

„Keerulistel aegadel on kõik tulnud tänu mu naisele. Ta on mind väga palju toetanud. Armastan sind väga,“ teatas Ott Tänak mullu augustis pärast Soome ralli võitu finišis kogu maailmale.

Samal ajal lamas Janika Tänak (38) Põhja-Eesti regionaalhaiglas, juhtmeid pidi masinate külge ühendatud, ja vaatas oma palatis telekast rallit. Tal oli pooleli mitu kuud kestev keemiaravikuur rinnavähi tõttu, kuid äsja oli teda tabanud väga ohtlik tüsistus.

Ott oli juba Soomes ja valmistus ralliks. Naise uudise peale teatas mees, et tuleb kohe koju tagasi. „Ta oli endast väljas. Mul endal asja sees ilmselt ei olnudki nii raske. Ütlesin Otile, et jään ju haiglasse. Sa ei saa siin mitte midagi teha. Ainus, mida sina praegu teha saad, on sõita rallit,“ meenutab Janika.

Ja Ott sõitis. Võitles Soomes nii kõvasti, nagu oleks tahtnud võidelda naise haigusega.

Selle aasta augustis lahkus Draamateatri auhinnatud näitlejanna Ita Ever.

Elu kolm viimast aastat elas ta omal soovil hooldekodus, kus võttis vastu vaid valitud külalisi.

„Ta oli imeline näitlejanna, aga ka suur inimene. Ta ei nõudnud kunagi midagi ega tõstnud häält. Pigem oli alati tagasihoidlik, selline vaikne ja üldse mitte bravuurikas. Vahel harva lõid temas ta mängitud karakterid välja, aga seda vaid teda kaunistaval moel. Kui Ita korraga keset vestlust vait jäi, oli see vaikus, mis kandis. Me austasime tema soovi privaatsusele, mitte pildile jääda ega suurelt sõna võtta.“

Eesti peaminister ja Eesti Ekspress veetsid kokku 16 tundi rongis, mis vedanud riigijuhte alates Emmanuel Macronist ja Olaf Scholzist kuni USA presidendini.

„Mulle käib vilkuritega sõitmine **** närvidele. Niimoodi küll ei või ilmselt kuskil kirjutada,“ lausub Kaja Kallas oma esimese sõjaaegse Ukraina-visiidi algust meenutades. Tärnide asemel ei kõla tegelikult üldse vulgaarne sõna, aga peaminister palub seda siiski mitte lehte panna. Mis siis asemele? „Väga,“ naerab Kallas.

Lugu tüdrukust, kes oli jubedate tegude ohver ja sattus siis ise jubeda teoga kohtu alla.

Tüdrukul on paksud juuksed ja sinakasrohelised silmad. Tema käekiri on lapselik, suurte nurgeliste tähtedega kirjutab ta oma nime: Anna-Maria. Talle meeldib kanda kitsaid teksasid ja sportlikke dressipluuse. Fotodel, mis Anna-Mariast on teismelisena tehtud, paistab tema silmadest kurbus.

Anna-Maria lapsepõlvekodu kunagised naabrid ei mäleta enam, millal täpselt hakkasid nad aru saama, et selles kodus, kus Anna-Maria kasvab, pole asjad korras.

22 kuud töötasid mõrvagrupi liikmed koos kümnete ekspertide ja arhivaaridega selle nimel, et anda hingerahu lähedastele, kes olid 31 aastat oodanud vastust küsimusele: kuhu kadus 40aastane Maie Ensling sel sügishommikul?

Kaks ja pool aastat tagasi asutati liberaalne kodanikuühendus Salk. Juba siis seati eesmärgiks selleaastaste parlamendivalimiste mõjutamine, et nn liberaalsed jõud saaksid enamuse. Eesti Ekspress rääkis enam kui 50 inimesega, mida Salk on teinud ja kuidas Eesti poliitikat mõjutanud.

Sellise põhjalikkusega nagu Salk pole valijate eelistusi ja sõnumite sättimist Eestis kunagi uuritud.

Neid oli üks naine ja neli meest. Kui enamik eestlasi luges kopikaid, nautisid nemad pärast jahmatavat kuritegu üürikest aega unistuste elu.

Eestit jahmatanud kuritegu toimus 1959. aasta 14. oktoobril keset päist päeva ja seda nägi pealt mitu tunnistajat.

Kella kaheteistkümne paiku sõitis Kohtla-Järvelt mööda tuhamägedega palistatud Tallinna maanteed välja hall Moskvitš. 23aastane autojuht Oland Ollo oli elevil. Ta oli käinud ennegi riigipangas raha järel, aga täna kaasati ta esimest korda inkassaatorikotte autosse tassima.

Aasta alguses kirjutasime eksabikaasade omavahelisest kiskumisest, mis läks lõpuks nii sõgedaks, et kohale tõttas politsei eriüksus ja üks korravalvur sai viga.

Ingel

„Patrick ja Jane-Ly, puhake rahus, inglid“. Keegi, kes pole sellele kaastundeavaldusele alla pannud oma nime, süütas hukkunud lastele kuus päeva pärast traagilist õnnetust virtuaalses leinaportaalis küünla.

Üks viimaste aastate traagilisemate tagajärgedega liiklusõnnetusi juhtus 2021. aasta 30. augustil kella üheksa paiku õhtul. Tollal 21aastane Gerda Jušin sõitis BMW X5 maasturiga Tartumaal Kambja vallas Soinaste külas Ülenurme poolt Roiu poole.

Uskumatu õnnetus Peipsi ääres

TORUDE PUSA JA SEADMETE KESKEL: Kuulitabamuse pähe saanud noormees ravil Tartu Ülikooli Kliinikumis.

22 aasta vanune noormees A. on Eesti üks kõige õnnelikumaid ja õnnetumaid inimesi ühekorraga. Kirjutasime temast tänavu suvel.

„Et ta on elus, on ime! Kõik arstid ütlevad, et see on tõeline ime!“ lausub nooruki ema ja tema silmadesse valguvad pisarad nii õnnest kui kurbusest. Naine kogub end veidi ja tunnistab, et on ikka veel šokis, kuigi juhtunust on möödunud juba poolteist kuud.

„Ime, et ta ellu jäi,“ ütleb ka asjaga tegelev prokurör.

A. viibis laupäeva, 22. juuli õhtul Peipsi järve põhjarannikul. Sealsel kilomeetrite pikkusel kuldsel liivarannal männimetsa all asub RMK-le kuuluv Uusküla telkimisala. Suveõhtuti, eriti veel nädalavahetustel, tõmbab too kant rahvast magnetina.

Mis teeb maja koledaks? Tihti pole probleem mitte majas, vaid keskkonnas, kus see asub. Ekspress küsis ekspertidelt nõu ja pani kokku nimekirja kümnest kõige koledamast majast Tallinnas.

Eesti Ekspress küsis nõu ja näiteid arhitektidelt, linnaplaneerijatelt ja linnaruumi aktivistidelt. Kokku tuli nimekiri Tallinna kümnest kõige koledamast majast. Kuna mõni ekspert ei soovinud oma nime ja näoga kolleege kritiseerida, siis jäägu nad kõik anonüümseks. Igatahes said kolemajad kaardile ning Ekspress läks ja vaatas need üle.

Pärast loo ilmumist kutsusid arhitektid Ekspressi vaibale, et vaielda vastu meie esitatud kolemajade valikule ning selgitada, mis teeb ühest majast ilusa või koleda.