Nädala anekdoot

Sääsed asuvad esimesi suviseid maiuspalasid otsima. Pinisevad Türi lillelaadal inimese pealt inimese peale ja asuvad degusteerima.

- „Kurat, kuidagi lahjaks jäänud vist Eesti inimesed?“
- „Jah, siin on juba pea kõigilt Mart Võrklaev oma osa ära koorinud!“

Doktor Viktor Vassiljev on Kranaadi kõnet oodanud. Ta ohkab sügavalt, ta teadis, et see tuleb. Elukogenud inimesena pole ta mures, vaid pelgalt vaatlev. „Aimasin nädalaid tagasi, et praegusi pealinna juhte on tabanud keskerakondlus. Vaatame siis koos, mis mureks.“

Vassiljev näitab jooniseid, koalitsioonipoliitikute omavahelisi otsekontakte ja võimalikku nakkuse levikut. Ta oskab isegi öelda, kes on selle uue linnavõimu null-patsient.

Pärtel-Peeter Pere oli esimene ja nakatus kohe, kui pidi selgitama, kuidas läheb maikuus ootamatu lumekoristus. Sealt edasi hakkas nakkus levima ja pihta on saanud kõik koalitsiooniparteid. Pärtel-Peeter ilmselt langes, kui puudutas pressikonverentsil kogemata keelega mikrofoni. Sekund hiljem tuli huultelt lause: „Järgmiseks päevaks ei saagi plats puhas olla!“

Kust sellist ootamatut nakkust saab, et hakkad käituma nagu tsentrist? Vassiljevi sõnul kubiseb terve linnavalitsuse hoone keskerakondlusest. Nakkuse võib saada maja peal mõne töötajaga vesteldes või ukselinki katsudes.

Nakkus levis Reformierakonnalt edasi sotside ridadesse, kelle esimene sümptom oli Krimmi-teemaline häma ning edasine PR-uperpall. „Tegu on klassikalise keskerakondluse mustriga,“ rääkis Vassijev. „Ambivalentsus on üks nakkuse sümptomeid – vaadake, kui ümara jutuga oli Jüri Ratas Keskerakonna esimehena.“

Nüüdseks nakkuse saanud poliitikud üritavad keskerakondlusest küll lahti saada, kuid nende mõistus on juba keskerakonnastumas. Viimasel linnavalitsuse kabinetiistungil kiskus tuliseks – oldi pahased, et sinine värv Tallinna brändingus on Isamaa poliitikutele konkurentsieelis.

Niisiis asuti kohe asja ümber disainima. Kõik linna brändiga asjad muudetakse roheliseks – värv, mis ei seostu ühegi võimul oleva erakonnaga ja ei anna niimoodi teiste ees eelist. Linnaosadele on rohelised pastakad ja märkmikud juba tellitud.

Sellele lisaks plaanib transpordi abilinnapea Kristjan Järvan tänavaehituse graafikut Anne Veski tuurigraafiku alusel. Nii saab suvel nii mõnigi kesklinna liiklussõlm valmis Õllesummeri ja talupäevade simmani vahel.

Doktori sõnul on endiste Keskerakonna poliitikute näitel keskerakondluse ainus toimiv ravimeetod seni olnud Mihhail Kõlvartiga nii pikalt koosolekul koos olemine, et tekib tungiv soov erakonda vahetada. Ta kardab, et praegusele linnavalitsusele selline lahendus ei sobi.

Kranaadi vanasõna: Põrsast kotis ei osteta. Koti võtab trenditeadlik inimene ise poodi kaasa.