Kotkarist seerianumbriga 630 kuulus Rootsi kindralile Bengt Gustafssonile (1933–2019), kes oli aastatel 1986–1994 Rootsi kaitsejõudude ülemjuhataja.

Stockholms Auktionsverki relva- ja militaaroksjonil läks haamri alla teisigi Gustafssonile kuulunud esemeid: USA, Prantsusmaa, Norra ja Soome ordeneid, mitu ohvitserimõõka ja pidulik munder.

President Arnold Rüütel autasustas Gustafssoni Kotkaristiga 2005. aastal teenete eest Eesti kaitseväe ülesehitamisel.

Alates Eesti taasiseseisvumisest on Kotkaristi I klassi teenetemärki antud välja vaid 38 korral. Tänavu said selle kaitseväe juhataja kindral Martin Herem ja Soome kaitseväe juhataja kindral Janne Jaakkola.

Veelgi kõrgema, Kotkaristi I klassi teenetemärgi mõõkadega pälvis president Alar Karise käest vaba maailma ja oma riigi kaitsmisel ülima vapruse tunnustamiseks Ukraina sõdur.

Eestis on Eesti teenetemärkide ostmine ja müümine seadusega keelatud ja väärteokorras karistatav rahatrahviga. Lääneriikides on ordenite kollektsioneerimisel ehk faleristikal ja oksjonile panemisel pikad traditsioonid.

Stockholmis müüki pandud Kotkaristi I klassi teenetemärgi hind kerkis enampakkumise käigus 89euroselt alghinnalt lõpuks 2198 eurole. Lisaks pidi ostja tasuma oksjonikorraldajale 25 protsenti komisjonitasu ehk 549 eurot.