Nädala anekdoot

Kaks ärimeest arutavad omavahel, kus nad osturetkedel käinud on. Üks ütleb teisele: „Balti jaama turul on asjad nii kalliks läinud.“ Teine vastab: „Mina olen viimasel ajal hoopis karuturul käinud.“

Kristen Michali näos on elevust. „Oleme leidnud veel ühe võimaliku maksutulu allika. Nii mõneski kontoris käivad igapäevaselt tööl lemmikloomad, kes on seni pääsenud riigi sekkumisest, sellele peab lõpu tegema,“ teatab peaminister valitsuse pressikonverentsil.

„Aitab ebavõrdsest kohtlemisest, kui juba vaesed hakkavad tasuma julgeolekumaksu, siis tuleb panna ka penidele koorem peale,“ lisas rahandusminister Jürgen Ligi. „Aastaid on nad töötanud ilma tööjõumakse maksmata. Aitab! Sellele lisaks muidugi kärbime-kärbime-kärbime.“

Valitsuse plaani järgi peab iga töötatud tunni eest koer ise tasuma oma mänguasja-, pulga- või kivikollektsioonist vastava protsendi. Kui selline kollektsioon koeral puudub, peab ta loovutama mõne oma snäkkidest või võimalusel loomaarsti juures oma karva pügama ja selle riigile annetama.

„Eesti on selles mõttes innovaatiline, et seda pole keegi kunagi varem proovinud. Ehk toob meie uus koerakarvavaru kohale ka kauaotsitud välisinvestorid, kes saaks sellega midagi uut ja innovaatilist teha. Väga huvitav innovaatiline väärtuspakkumine igatahes,“ lisab majandusminister Erkki Keldo.

„Ka meil superministeeriumis on mitmeid koeri tööl,“ selgitab aevastav ametnik. „Ega sul Claritini pole?“ jätkab ametnik, pühkides ninast voolavat vedelat tatti. Ta teeb Kranaadile selgeks, et tegelikult on koertel lubatud ka kodukontorit teha, kuid paljud neist on nii tublid, et tulevad siiski kohale. „Või Zyrtecit, Cetrixi, Loratini, Yosqierot, kasvõi Dimestili?“ ütleb ta lõpuks punaste silmadega ja ahastuses, kui üks tubli labrador avatud kontoris ühest nurgast teise loivab.

KINOKAVA | "Prügi on elavate probeem"

Labradorilt uurides, kas ta on valmis riiki hädast välja aitama ja peab õigeks oma töötundide maksustamist, vastab koer sulaselges eesti keeles: „Kui see asi kaua edasi läheb, ei jäägi muud üle, kui välismaale kolida. Viie rikkama riigi hulka, rohkem nagu viie kallima. Te viimast Konjunktuuriinstituudi hinnangut ikka lugesite? Masendav.“

Tõsi. Ta silmad ei sära enam nii nagu varem kontoris inimestelt pai nurudes. Äkki ongi aeg tööturult lahkuda ja koduseks jääda? Need on küsimused, millega iga Eesti kontorikoer praeguses majanduskliimas tõsiselt maadleb.

Kranaadi vanasõna: Üheksa korda mõõda, üheksa korda maksusta.