Nädala anekdoot

Inflatsiooni tõttu ütleb pilt nüüd rohkem kui kõigest 600 sõna.

Rotermanni ja Telliskivi kontorites enda sõnutsi tööd tegevad lobistid tõmbavad kokku. Kuna kallist kohvioast on keeruline loobuda – käivad siin koosolekutel siiski Eesti eliiti kuuluvad ärimehed, poliitikud ja meediamajandajad –, siis otsivad need mõjuisikud teisi lahendusi raha kokku hoidmiseks. Nad räägivad anonüümselt oma raske-raske loo.

Veel enne eriti drastiliste võtete kasutamist ja poliitikute kallale minemist proovisid lobistid loomulikult kõiki muid viise püksirihma pingutada. Viimased kakskümmend suve on nad kokkuhoiuks rakendanud neljapäevast töönädalat, nüüd võetakse veelgi kokku ja tööd tehakse vaid kolm päeva nädalas ja kuus tundi päevas.

Üks lobist tunnistab, et ta on asunud tavapärase asemel lõõgastumiseks hoopiski minigolfi mängima. „See ei ole sama. Varem sai ikka kaugusesse vaadata ja mõelda, et vaid minu pärast kastetakse kogu seda muru,“ ütleb anonüümne lobist nukralt.

Teine lülitab kõrge hinna ajal elektri basseinist välja, aga ega sellest märkimisväärset tulu ei paista. Kolmanda sõnul hakkas ta nüüd kokaiini tegema ainult nädalavahetuseti. „Hüppeline sääst! Tähistamiseks tegin siiski ka kolmapäeval kokaiini.“

Nüüd aga on lobistidel aeg hakata kokku pakkima poliitikuid, keda mõjutatakse. Veibilobi peab loobuma pikaajalisest anonüümsest poliitikust, kelle hüüdnimi sarnaneb sõnaga „majahoidja“. Lubatakse vähendada ka kohtumisi ministritega – lobistide kohtumiste andmetest on näha, et kliimaministeeriumi ukse taga kraabitakse meeletult palju.

„Kohtumiste arv on koguni varasemaga võrreldes kasvanud,“ selgitab anonüümne lobist. „See peab lõppema. Aitab arutamisest! Edaspidi saadame oma ettepanekud ainult läbi pressiteadete ja valmiskirjutatud seaduseelnõude.“

Koondamisteateid saavad teisedki poliitikud. Nende teenete eest tänatakse ning edaspidi paluvad lobistid poliitikutel vaid oma südametunnistuse ja valijate soovide järgi otsuseid teha. See on nii mõnegi riigikogu liikme segadusse ajanud.

„Ma olen esimest korda riigikogus. Ma ei ole seni pidanud ise mõtlema, kuidas ma küll näiteks kõnesid ette valmistan, kui mulle keegi jutupunkte ette ei kirjuta,“ ohib lobistide poolt äsja koondatud riigikogulane.

Kranaadi vanasõna: Mida külvad, seda lõikad (sh KM 22% riigile).