Maks ei sõltu marsruudist ja lisatakse ka kõigile tasuta reisidele, olgu need siis broneeritud Club One’i boonuspunktide või kinkekaartide eest.

Tähelepanelikumalt sadamamaksude suurust uurides avastas Kohver aga, et sadamate poolt laevafirmale esitatav reisijamaks pole sugugi ühesugune. See sõltub marsruudist. Lisaks on väljuva või saabuva reisija maks sadamates väiksem kui 2 eurot, mõne sadama puhul lausa märgatavalt.

Näiteks on Tallinna sadamas reisijamaks 1.56 eurot, Helsingis aga 1.77 eurot. Stockholmi sadam võtab maksuks 17.55 Rootsi krooni, mis võrdub 1.99 euroga, Turu sadam seevastu maksustab laevafirmasid iga mereväravat läbiva reisija eest vaid 60 eurosendiga. Kas võib öelda, et laevafirma teenib maksu nime all endale iga reisija pealt varjatud lisatulu?

Tallink Silja pressiesindaja Luulea Lääne lausus selgituseks, et sadamate hinnakirjas olev reisijamaks pole täielikult ühtiv Tallinki poolt kasutatava terminiga sadamamaks, mis on “erinevaid sadamateenuste eest makstavaid tasusid koondav termin ja summa”. Ümara kaks eurot on Tallink Lääne kinnitusel saanud, võttes osaliselt arvesse ka muid tasusid, mida Tallink sadamatele maksab – näiteks kaimaksu, automaksu, haalamistasusid ja faarvaatrimakse. “Arvestuslik sadamamaks katab vaid kolmandiku meie poolt sadamatele makstavatest tasudest,” kinnitas Lääne. Tema sõnul tasus 2010–11 majandusaastal Tallink sadamatasusid 94 miljoni euro väärtuses.

Eri suuruses sadamamakse kasseerib oma klientidelt ka Tallinki konkurent Viking Line. Väärib märkimist, et teatud piletite puhul on Viking jõudnud summasid ümardades täpselt sama suure maksuni kui Tallink – reisijatelt võetakse teatud piletitega reisides eraldi sadamamaksu 2 eurot ühe suuna pileti ja 4 eurot edasi-tagasi reisi eest.

Kas väljendi “sadamamaks” kasutamisel ei peaks reisijalt võetav summa siiski olema täpselt võrdne selle reisijamaksuga, mida laevaliin sadamatele tasub? Kohver leiab, et reisijamaksu kõrvale jättes oleks Tallink Siljast ja Vikingist õiglane kanda kõikvõimalikud muud laevadega sadamates opereerimise kulud äritegemisega paramatult kaasnevate väljaminekute hulka ning mitte muuta reisijaid, isegi mitte osaliselt, vastutavaks nende kinnimaksmisel.

Mereline matemaatika
SadamSadam küsib Tallink Siljalt reisija­maksu:Tallink Silja küsib reisijalt sadama­maksu:Vahe:
Tallinn1.56 €2.00 €0.44 €
Helsingi1.77 €2.00 €0.23 €
Stockholmca 1.99 €2.00 €0.01 €
Turu0.60 €2.00 €1.40 €