Kokku pandi küll "kõige valgem päevaleht ja kõige kollasem portaal", nagu Hennoste ütles, ent Delfi uudised on saanud Päevalehelt juurde tõsidust, Päevaleht minu arust aga sama elitaarne lugemine, nagu varemgi. Soonvald ei ole kuidagi muutunud Päevalehe murelikku hoiakut asotsiaalide kurva saatuse suhtes. EPL tõttab alati appi nõrkadele ja tänu Kadri Ibrusele ruulivad sotsiaalteemad seal kõvasti.

Mõni nädal tagasi "Vabariigi valvurite" saates läksid Külli-Riin Tigasson (EPL) ja Mikk Salu (Postimees) tõsiselt vaidlema, mis siis Eesti Vabariigi ülesanne on, kas eelkõige kõik inimesed ära toita või eelkõige majandustõus. EPL-i Külli-Riin jälle vasakpoolsel ja Postimehe ajakirjanik parempoolsel seisukohal. Sama toimub R2 saates Olukorrast
riigis, kus Samost kaitseb parempoolset positsiooni Kalle Muuli, kunagise EPL peatoimetaja vastu. Lehtedel niisiis on üpris eristatavad ideoloogiad.

Nii et Soonvald pole EPL-is suurt muutnud, ja see, et mõned Vahur Kooritsa nupud teinekord Delfist EPL-i ja Ekspressi veergudele kolivad või isegi Tarmo Vahter või Janar Filippov Ekspressist EPL-is kirjutavad, on lihtsalt kontserni sünergia – mõnus vaheldus. Mina vaatan lugejana Postimehe võistlust Eesti Päevalehe ja Delfiga ning lugeja nimel pingutatakse küll, keel väljas.

Mind ennast huvitavad suuremad arengud, välismaa. Meeldivalt sattus Postimehe korrespondent Ideon just Küprosele, kui laks käis. Suurt riski võttis EPL, saates Priit Simsoni suisa Süüriasse pommide alla. Mõlemad lehed olid mullu kahjumis, aga pingutavad!

See, mis Hennostele tundus "ohtlik", on Delfi tegelikult päästnud. Veel aasta tagasi oli täiesti kahtlane, kas Postimees ja Anu Saagim Delfist ette ei purjeta. Anvar Samosti juhtimisel annab Postimees kõvasti kütet ja teeb ka Twitteri platvormil moodsat meediat. Samost lõpetas ka arvamusartiklite all anonüümse kommenteerimise. Üldse oli Samost ju BNS-is töötades sedavõrd elitaarne, et keelas enda artiklite all, kui ta neid lehes avaldas, kommenteerimise üldse ära*. Ent Postimehes Samost justkui paindus, ja veebruarikuu üllatus oli see, et Jaan Tõnissoni asutatud Postimehe veergudele toodi arvamust kirjutama Anu Saagim! Saagim kirjutas presidendi ballist - ma ei ole kindel, et ta seal iialgi käinud on, aga OK, lugeja tähelepanu saadi selle lükkega küll.

Ekspressi analüütikuna on mind paelunud ka võistlevate portaalise statistika. Postimehe portaal jääb täna Delfist rohkem kui 100 000 brauseri jagu nädalas maha, aasta tagasi oli vahe 50 000 brauserit Delfi kasuks. Ennustan, et vahe rebeneb veelgi suuremaks.

Delfi ja Postimehe võistlus kolib üha rohkem sotsiaalmeediasse, üritades näoraamatule või säutsujale armsaks saada. Sellega siis ka Ameerika kavalatele poistele raha teenides.

*Nüüd on kommenteerimise keelamise õigus jäänud ainult Postimehe vastutavale väljaandjale, vt.http://arvamus.postimees.ee/1192348/lehemees-mart-kadastik-kirjutas-intrigeeriva-romaani/
Näib, et PM-is lood nii, et uudisest läbi käinud inimest lubatakse kommenteerida, aga bossi mitte.