Kuid Ali nägemus juunis asetleidnud Egiptuse võimuvahetusest jahmatas mind. “Pooled neist protestijatest olid palgatud, peamiselt inimesed vaestest piirkondadest, kellele maksti 150–250 naela (16–27 eurot) päevas,” kinnitas Ali. “Ja neile lisandusid erariietes politseinikud.”

Mahmoud näeb välja nagu tavaline kõhetu egiptuse noormees. Ka tema on mind üllatanud, kuid oma vaenulikkusega CNNi ja Sky Newsi taolise välismeedia suhtes. “Nad nimetasid Egiptuse võimuvahetust riigipöördeks!” oli Mahmoud nördinud, saates mulle foto juuli alguse CNNi uudistest, kus Morsi-vastaste meeleavalduse telepildi juures on kiri “Morsi toetajate protestid”. Noormehe kinnitusel ei saanud see kindlasti olla eksimus, vaid näitab selgelt telekanali kallutatust. Mahmoudi sõnul kukutas armee Morsi rahva tahtel, kuna Muslimivennaskonna valitsus oli täielikult äpradunud.

Kummal on õigus, kas Alil või Mahmoudil? Tuleb tõdeda, et mõnes mõttes mõlemal, sest Egiptuse olukord ei ole mustvalge, vaid on pigem täiesti hallikirju. Esialgu olin ma šokeeritud ja vihane protestilaagrite äärmiselt vägivaldse laialiajamise pärast, sest Euroopas on inimelu ju püha. Aga tegelikult on inimelud kaalukausil mõlemal poolel; küsimus on vaid selles, kas surrakse kuulide või vaesuse tõttu. Mitte veel päris nälga, sest leib on siin väga odav (riiklikult doteeritud ümmargune baladi leib maksab 0,05 naela ehk pool eurosenti), küll aga näiteks haigustesse. Nii ei saa ma ei Alile ega Mahmoudile öelda, et ta eksib, mis sest, et nad on valinud eri pooled.

Pühapäeval tegi ajutine president Adly Mansour teatavaks 50-liikmelise põhiseadusliku assamblee koosseisu. Assamblee peaks lõpetama ja heaks kiitma põhiseaduse muudatused, mille kümneliikmeline “ekspertide komitee” on juba valmis visandanud, ning seejärel läheksid muudatused rahvahääletusele. Egiptuse Naiste Õiguste Keskus teatas aga nädala algul, et on “šokeeritud”, kuna assambleesse kuulub vaid viis naist, ning samuti on rahulolematud salafistid, kuna nende Al-Nouri erakonnal on assamblees vaid üks koht. Muslimivennaskonna esindaja teatas, et rühmitus ei saanud üldse kutset assamblees osaleda ja keeldub seda tunnistamast, lubades jätkata “rahumeelseid proteste”. Teisipäeva õhtul, mil möödus täpselt kaks kuud Morsi kukutamisest, peaks toimuma meeleavaldused loosungi all “riigipööre on terrorism”.

Siseministeerium teatas aga veel 21 Muslimivennaskonna liikme ja 32 hiljutistel protestidel osalenu vahistamisest. Taas kõlas üleskutse Muslimivennaskond laiali saata, seekord valitsusele juriidilist nõu andva organi poolt.

Ja märgina sellest, kumb lõhestunud Egiptuse pooltest on hetkel võidukam, suleti nädala algul kohtuotsusega neli telekanalit, mida on süüdistatud Muslimivennaskonna-meelsuses. Nende hulgas on ka Al Jazeera Egiptuse haru.