Kaks aastat Austrian Airlinesi reisigraafikust (majanduslikel põhjustel) kadunud olnud Teheran on austerlaste lennuplaanis tagasi. 11. märtsist kurseerib firma viiel päeval nädalas taas Viini ja Iraani pealinna vahel.

Kulukad olümpiahotellid Sotšis

Varsti algaval Sotši taliolümpia perioodil kasvavad hotellitubade hinnad selles Musta mere kaunis sadamalinnas umbkaudu 121 protsenti, ennustab veebiportaal Trivago. Kui jaanuaris tuli numbritoa eest keskmiselt maksta 81 eurot, siis olümpia kergitab keskmise hinna 179 euroni. Spordipeo odavaimail päevil saab Sotšis magada umbes 149 euro eest, tipphetkedel (avamis- ja sulgemistseremoonia ajal näiteks) ulatuvad tubade hinnad 312 euroni.

Euroopa võitleb puhta õhu eest

18. detsembril 2013 “Euroopa puhta õhu programmi” välja kuulutanud Euroopa Komisjon kinnitab, et saastunud õhk põhjustab Euroopas igal aastal 400 000 inimese enneaegse surma. Dokumenti haiguse kiuste ajakirjanikele esitlema tulnud keskkonnavolinik Janez Potočnik viitas, et reostunud õhust põhjustatud haiguste kulu rahvamajandusele võib ulatuda kuni 940 miljardi euroni.

Kuigi õhusaaste peatekitajad on rasketööstus ja transport, võib leida ka üsna ootamatuid süüdlasi – näiteks osutatakse Komisjoni dokumendis, et klassikaline mootorsaag võib tunniajase töötamise käigus rikkuda õhku sama palju kui moodne sõiduauto 2000 kilomeetri läbimise jooksul.

Tallinn, Helsingi, Stockholm ja Zürich olid mullu WHO andmeil ühed puhtaima õhuga linnad maailmas. Julgelt võis sisse hingata ka Kanada Whitehorse’is, Calgarys ja Ottawas ning USA Santa Fes, Great Fallsis ja Honolulus.

Ülevaate Komisjoni poolt kokku seatud meetmetepaketist võib leida aadressilt ttp://ec.europa.eu/environment/air/clean_air_policy.htm

Lufthansaga iga tund

Lufthansa teatas, et kavatseb Frankfurdist Brüsselisse, Londonisse (Heathrow) ja Viini lendama hakata päevasel ajal kord tunnis. Niinimetatud Shuttle Service juurutatakse firma lennutabelisse eeloleval suvehooajal. Selline marsruuttakso põhimõttel töötav kontseptsioon lubab reisijatel paindlikumalt oma plaane koostada ning need, kes oma ühendusest mingil põhjusel maha on jäänud, ei pea transiidis järgmist edasilendu liiga kaua ootama. Alates oktoobrist 2012 teenindab Lufthansa kord tunnis tähtsamaid sisemaiseid liine Frankfurdist Berliini, Hamburgi ja Müncheni vahel.

Juuditee turistidele

Grupp Ida-Euroopa ajaloolasi valmistab ette ulatuslikku ekskursiooniprogrammi, mis hõlmab peaaegu kõiki juudi rahva ja nende saatusega seotud paiku teises maailmasõjas. “Juuditee” hakkab läbima vähemalt viitkümmend linna ja küla Poolas, Valgevenes ja Ukrainas, sünagooge (ja nende varemeid), ajaloolisi vaatamisväärsusi ja kultuurimälestisi. 1939. aastal moodustasid juudid 10 protsenti Poola rahvastikust, mida oli tollal umbes 3,3 miljonit.

SkyTeamiga ümbermaailmareisile

SkyTeami kodulehel on saanud ümbermaailmareisi planeerida juba mitu head aastat – nüüdsest laseb Round the World Planner aga ka konkreetse broneeringu teha ja pileti internetist kohe ära osta. Niipea kui soovitud sihtkohad ja reisiklass valitud, arvestab süsteem kiiresti välja loogilisima reisitrajektoori ja pileti hinna. Lennuplaneerijaid on saidil kaks: üks eraisikutele ja teine reisiagentidele (Skyteam.biz). Arvestama peab teatavate piirangutega: lennata saab vaid ida kaudu lääne suunas ja vahepeatusi peab teel olema vähemalt kolm. Hinnaindikatsioon: Amsterdam – Bangkok – New York – Rio – Amsterdam 3430 eurot koos maksudega.

SkyTeami kuulub hetkel 19 lennufirmat, 5. märtsil liitub alliansiga ka Indoneesia Garuda

TAP: rohkem Brasiiliat

Brasiilia spetsialist, TAP Air Portugal avab alates 3. juunist, vahetult enne jalgpalli maailmakarikasarja algust uue regulaarliini Lissabonist Belemi ja Manausesse. Lennatakse kolm korda nädalas, liini teenindab Airbus A330-200. Uue marsruudi avamisega on TAPil Brasiilias kokku kaksteist sihtkohta.

Rio rannad kümblevad reostuses

Sitasisaldus Rio de Janeiro randade merevees on 78 korda suurem sellest, mida peavad aktsepteeritavaks Brasiilia võimud, ja 195 korda suurem USA arvates ohutust. Kuigi 2016. aasta olümpiamängudeks valmistuv Rio on lubanud olukorda parandada, tulvab ohtlikke baktereid täis reovesi linnast ikka veel kuni 70% ulatuses puhastamatuna merre. Hiigeltorud, millest saaste merre uhutakse, asuvad mõned kilomeetrid randadest eemal avameres.