Marsruut: Tallinn–Tartu

Klass: esimene (155 krooni / 9.90 eurot)

Hinne: 5


Ka rongisõit Tallinnast Tartusse võib olla maailmareis omaette, eriti minusugusele riigireeturile, kes Taaralinnas viimased kaks dekaadi käinud ei ole. Ja ega paljud pealinlasedki sinna vist niisama nädalavahetust veetma ei sõida. Kui, siis ehk Vanemuisesse teatrit nautima.


Minu sõidu põhjuseks on kunagise sõjaväekaaslase juubel, olen pidulikus meeleolus.


Balti jaam teeb sel pühapäeval natuke närviliseks ja sisendab ohutunnet. Pirukaid osta ei julge, kuigi kõht on tühi – kahtlen nende väljanägemist nähes tugevalt nende säilivusaja kehtivuses.


Kassast piletit ei saa, sest rong väljub vähem kui tunni aja pärast. Parmud ja kerjused ja mingi kahtlane, niisama ringitolgendav element jaamas tülitavad igal sammul, seega hoian kätt kiivalt rahataskul, mine tea, pannakse veel perroonil pihta.


“Onu, on teil ehk kümme krooni, meil jääb rongipiletist puudu,” läheneb mulle nooruke neiu, aga tema näost on näha, et puudu jääb millegi muu ostmisest, sest ta käed värisevad nagu haavalehed. ONU!!! Ma sain hiljuti küll 40, aga oma arust ikka veel noorepoolne... aga lapse suust kuuled tõde, nagu öeldakse.


Edelaraudtee esimene klass on pooltühi – paar rikka papa Tartus õppivat võsukest, Ipodid peas, keegi soomlane ja üks tore, vana head Tartu intelligentsi esindav naine oma lapselapsega, kellega ma sõidu käigus hiljem ka jutule saan.


Stjuardessid see-eest on vana kaardivägi. Nagu tehnilisest küljest ka rong ise. Nõukogudeaegne, Ida-Saksa soliidsest metallist kolisev pulman kõigi oma võlude ja salapäraste lehkadega, mida levitavad inimkehad, üldklassi pinkidel magavad pohmeluses tudengite sokid, kaasavõetud võileivad, WC ja diiselkütus. Sootuks midagi muud kui minu alalises elupaigas ja selle ümbruses ringivuravad kiired ja igavad hi-tech-rongid.


Vavilova, Jekaterina on daam, kes on oma eluajal kindlasti kõvasti rööpakilomet­raaži kogunud.


Julgustatuna kolmeliikmelisest tüdinenud olekuga, slaavipäraselt mõõduka meigiga tiimist toob ta mulle äriklassi tervituskingituse – trühvlikompveki pabertaldrikul – ja palub kenasti äraõpitud eesti keeles tasuda pileti eest. Kuigi hoiatav kleeps rongi uksel teatab, et kaardiga maksta ei saa, ei kujune sellest patusest makseviisist mingit probleemi.


“Kas bilet vajalik teile on?” küsib Jekaterina ja kui vastan jaatavalt, pilgutab ta mulle seltsimeheliku arusaamisega silma ja lisab: “Nuu, teile makstakse kinni, jaah!”


Loodan, et kodanik Vavilova foto ripub Edelaraudtee autahvlil, tema professionaal­sus on seda väärt.


Lisaks tasuta ajalehtedele on lauakestel ka värvilised ja rikkalikud rongimenüüd, kus on salateid ja wrappe ning võileibu, aga kahjuks on umbes 20 suupistest alles vaid üks – mozzarella ja tomati kombinatsioon.


Baarileti taga haigutavad tühjad jahutusriiulid nagu Brežnevi-aegsed toidukauplused. Jooke õnneks saab, nii lahjasid kui kangeid. 10kroonine kohv on täiesti joodav kusjuures.


Möödavilksavat juunikuist Eestimaa loodust imetledes pole sõit sugugi igav. Tapa, Tamsalu, Jõgeva vist – ja ongi juba peaaegu Tartu. Ja ikkagi kipuvad minule pähe hoopis teised teemad ja mõtted... miskipärast kinofilm “Jaam kahele”, lauluke “Kihutab, kihutab, vagun sinine...”,

eesootavad siirad, muhedad ja avangardistlikud tartlased...


Ja see, kui vahva naine on ikkagi Vavilova, J ekaterina.