Et aga siiski ka tulevikus traditsioonilisi pühi peetaks, on alates oktoobrist meelt avaldatud mitmete Saksa linnade tänavail. PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes ehk Patrioot-eurooplased Lääne islamiseerumise vastu) sai alguse Dresdenist, kus mäletatavasti algasid loosungi „Meie oleme rahvas“ all DDR-u vastane kodanikuallumatusliikumine. Nüüd, 25 aastat hiljem, arvatakse samuti, et ühendava idee nimel kokkutulnud suudavad muuta ennekõike kohalikku, kuid miks mitte ka kogu Euroopa sisserännupoliitikat.

Hinnang mitmetuhandelistele demodele paljudes Saksa linnades (LEGIDA Leipzigis, DÜGIDA Düsseldorfis ja mujal, ikka linnanimi esimeseks silbiks) oli eriti liikumise hakul vastandlik, et mitte öelda hukkamõistev. Vasakpoolsed paigutasid Õhtumaa kultuuri kaitsjad natside radikaalsesse nurka. Tegelikult on valdav osa meeleavaldajaid pärit kodanlikust keskkihist, ei häbene end defineerida sakslasena ja sooviksid, kui tohib, sellisena veel püsima jääda.

Viimane meeleavaldus ühendas juba 15 tuhat dresdenlast ja liikumist toetavate linnade arv on tänase seisuga 17, neist enamus Lääne-Saksas. Juba kostabki arvamusi, mis soovitavad rahva tahet kuulda vötta, näiteks kristlike demokraatide endiselt liidrilt Heiner Geisslerilt. (PEGIDA vastaste hulk kasvab samuti ja ehk ootamatuteski kvartalites; näiteks on liikumise „äärmiselt ohtlikuks“ kuulutanud Saksamaa Juutide Kesknõukogu (ZdJ) ja kritiseerinud, et isalmiterrorimi kaarti kasutatakse kogu moslemisusu maine hävitamiseks – toim).

Meeleavaldajate programmi süüvinuna leidsin säält paljutki, millele kohe alla kirjutaks: sõjapõgenikele – teretulemast!, rahuldamata asüülitaotluste omanikele ja radikaalislamistidele kiire ja valutu tagasisaatmine. Riigis, kus vasakpoolsus on identifitseeritav kui „kõigile üleüldiselt hää“ ja „vastu olemasolevale“, ka positiivsele, pole siiski loota, et midagi muutub. Vähemalt mitte enne, kui tänavatele tulevad sajad tuhanded.

Tuleb möönda, et linna jõulukuuskede õhtuses valguses jõuab kristliku Öhtumaa idee kontra islam eriti hästi pärale!