Kõnealust istungit juhtinud kohtunik Ingrid Kullerkannule saatis mees ka kirju, mille sisu iseloomustab kohtu esimees Helve Särgava omapärasena. Särgaval tekkis mõte, et “ehk vajaks kirjutaja tervis kontrollimist”.

Ta lisas, et Kullerkann teavitas kirjadest kohtu direktorit Hans Moksi, kes hankis talle enesekaitseks ballooni pipragaasi. Kullerkann ütles Ekspressile, et tema nuga ei näinud. Ta keeldus rohkem rääkimast.

“See mees on paljudel istungitel käinud. Istus vaikselt, aga ajapikku hakkas arvama, et teab juba asjadest ja hakkas sekkuma,” rääkis üks kohtutöötaja Eks­pressile. “Tema mõistusega ei ole vist kõik korras.”

“See on päris jube, kui sellised hullud relvastatult kohtusaali jõuavad,” väljendas muret teine töötaja.

Mullu lõi üks kohtualune istungil konvoeerijale nii kõvasti vastu pead, et korravalvur vajas arstiabi.

Kohtunik Merle Partsi ründas sügisel ühe kurjategija ema. Istungi lõppedes ehmatas ta kohtunikku, vehkis röntgenipiltidega ja sajatas needusi. Naise peatasid konvoeerijad – seekord viibis kohal tugevdatud konvoi, sest kohtualune oli varem agressiivsusega silma paistnud ning purustanud saalis mikrofoni. Parts sai rünnaku tõttu vapustuse ja viibis mõnda aega haiguslehel.

Pärast intsidenti soovitati kohtunikel problemaatilisemate kohtualuste puhul kutsuda istungile kordnikud. Samas ei oska kohtunikud ennustada, kes istungile saabujatest on problemaatiline ja kes mitte.

Viimaste aastate kuulsaim intsident toimus talvel 2013, mil varas kargas kohtunik Eva Popova kabinetist lahkudes teise korruse aknast välja, lõhkudes klaasid ja jättes maha verised jäljed, sest ta lõikas endale kildudega sisse. Ta vajas arstiabi.

Helve Särgava sõnul vajab kohtumaja tundlikumat turvaväravat. Teiseks on küsimus kordnike töö kvaliteedis. “Oleme aastaid taotlenud kohtute turvalisuse parandamist,” toonitas Särgava. “Seda küsimust ei tohi alahinnata.”

Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aaviku ütles, et “kohtute turvalisust tuleb tõsta ning kohtusse sisenejaid alati kontrollida”. Ta lisas, et ainsa erandina võiksid lauskontrollist pääseda advokaadid ja prokurörid. Selles küsimuses pole aga kohtute haldamise nõukoda otsust langetanud.

Ekspress toimetas kolm aastat tagasi eksperimendi korras Tallinna ja Tartu kohtumajadesse noa, püstoli ja vibu. Pärast seda võtsid kohtumajad turvamist tõsisemalt, kuid kolmapäeval juhtunu näitab, et asjad pole piisaval tasemel.