Juuni alguses laadis Vabaerakonna poliitik Georg Kirsberg enda Facebooki kontole üles pilte kahest mustanahalisest inimesest. „Just nüüd jälle KAKS NEEGRIT. Asukoht minu kodu aknast,“ kirjutas Kirsberg juurde. Piltide all olevates kommentaarides lisas veel, et tema naabruses asub ühiselamu, kuhu „neid veeti 2015. aasta jooksul koorma täis sisse“.

Kirsberg on varem loonud grupi „EI IMMIGRATSIOONILE“, kus sellised avaldused on väga sagedased. See kõik ei jäänud märkamata rassismivastasele grupile „Sind on märgatud, rassist“, kus sattus omakorda kriitika alla Vabaerakond, mis siiani pole Kirsbergi tegevuse osas seisukohta võtnud.
Aimar Altosaar.
Vabaerakonna juhatusse kuuluval Aimar Altosaarel sai sellega asjast küllalt. „Minu arvates on Georg Kirsbergi avalik rassistlike hinnangute levitamine vastuvõetamatu, kuna seda tema liikmelisuse tõttu seostatakse Vabaerakonnaga,“ kirjutas Altosaar juhatuse siselisti. „Toetan tema väljaarvamist erakonna liikmeskonnast.“

Altosaarega lõi ühte mesti endine EKRE liige Aivar Koitla, kes pidas küll lehekülge „Sind on märgatud, rassist“ äärmuslikuks ja vaenukülvavaks kommuuniks, kuid sellest hoolimata pidas ka Kirsbergi tegutsemist ebanormaalseks. „Kirsbergi ühepoolsed, lahmivad, ülinegatiivsed ja ebakonstruktiivsed arvamused häirivad normaalset suhtluskeskkonda ning erakonna sisemist arutelukultuuri. Kirsbergiga oli analoogsetel põhjustel ka suur skandaal omal ajal Kaitsejõudude mereväes, kust ta pidi lahkuma,“ kirjutas Koitla.

Seejärel läks aga tõsisemaks aruteluks, et kuidas Kirsbergiga käituda. Näiteks juhatuse liige Mati Ilisson soovis kõike teha siiski korrektselt – esitada tuleks kaebus erakonna aukohtule, mis annaks võimaluse Kirsbergil end ka kaitsta.

Erakonna fraktsiooni nõunik Sergei Metlev pidas seejärel omakorda väljaarvajaks ikkagi juhatust. „Kui Kirsberg pildistab mustanahalisi ja kommenteerib Facebookis nagu ta oleks jälitaja; alandab inimväärikust nahavärvi ja religioonikuuluvuse põhjal avalikult; nimetab kõiki sisserändajaid madala IQ-ga parasiitideks – sellele peab vastama mõni meie poliitik,“ ütles Metlev. „Facebook on täis tema tegusid – tema kohta tulevad kaebused erakonna üldmeilile ja ajakirjandus küsib pidevalt, siis ei saa kaebust olla, kuna see peab olema konkreetse isiku kaebus seoses sellega, et teda on riivatud. Keda on erakonnas vahetult ja isiklikult neist väljaütlemistest riivatud?“
Georg Kirsberg.

Metlevi hinnangul kahjustab Kirsberg lihtsalt erakonna mainet, on eetiliselt sügavalt hukka mõistetav ja väga kaugel erakonna programmis ja põhikirjas deklareeritud väärtustest.

Kirsbergile tuli siiski ka toetust, näiteks endine riigikogulane Ants Erm leidis, et Kirsberg jagab tõde. „Jah, need võivad olla vastikud ja häirivad, nagu tänane maailm on, aga need on faktid. Sama puudutab ta kirjutisi, mida saab tõlgendada nii ja naa, aga ma ei ole näinud neis faktivigu,“ ütles Erm. „Tegelikult põhineb tänane „euroopalik poliitkorrektsus“ ise faktide eiramisel ja pea liiva alla peitmisel reaalse olukorra ja reaalsete ohtude ees. Ma olen lapsepõlvest peale õppinud, et maailmas on olemas erinevad rassid erinevate mitteeuroopalike tavade ja uskumustega, täna ei tohi seda sõna enam suhugi võtta.“

Erm ründab seejuures hoopis „Sind on märgatud, rassist“ lehekülje pidajaid. „Tegemist on sisuliselt jälitustegevust harrastavate vasakäärmuslike tegelastega, keda võib ju samuti rassistideks nimetada – nendeks, kes jälitavad meid, kes me Eestis ja Euroopat oma koduks peame, kuhu iga võõras ei ole teretulnud,“ ütles Erm.

Nii ei suuda Vabaerakond selleski kokku leppida, kas mustanahaliste IQ-d ja vaimset võimekust madalamaks pidav poliitik on ikka rassist ja kas ennast pagulasvastase poliitikuna tituleerida üritav Kirsberg erakonda kuuluma peaks.