J.K. Rowling

Tegelikult loob mõjuvõimu see kõik kokku: lihtsustatult tähendab see seda, et millise naise sõnast sõltub kõige enam selles maailmas, see on ka kõige mõjukam. Oprah Winfrey sõna maksab influsencerina kindlasti meeletult palju, kuid tal pole sõdureid ega miljarditesse ulatuvat eelarvet. Samamoodi on J.K. Rowling mõjutanud miljonite laste ja täiskasvanute meeli aastate jooksul Harry Potterist kirjutades, samuti annetades heategevuseks, kuid maailma majandust ta ei mõjuta. Siia saab lisada ka meie oma presidendi, kes on küll nimekirjas esindatud kui IT ja digivaldkonna influencer, kuid mis toob ta tabelis ainult 78. kohale.

Forbes märgib siiski, et läinud aasta oli naistele pisut karm ning toob näiteks Hillary Clintoni suure languse. Naine, kes kaotas USA presidendivalimistel Donald Trumpile, kukkus 2. kohalt 65ndaks. Kuid vankumatult, juba seitsmendat aastat järjest, hoiab esikohta Saksa liidukantsler Angela Merkel, kes on liidripositsioonil ühtekokku olnud 12 korral. Talle järgneb oodatult uustulnuk, Briti peaminister Theresa May.

Kolmandal kohal on aga Melinda Gates - Bill & Melinda Gatesi fondi kaasasutaja ning Bill Gatesi abikaasa.

Kui kõnelda veel uustulnukatest, siis tabeli 19. kohalt leiame Ivanka Trumpi. Kuid tema kasuema, USA esileedi Melania Trump, pole tänavu nimekirja jõudnudki. Veel maailmamõistes nimekatest naistest rääkides: Suurbritannia kuninganna Elizabeth II on tänavu 26. kohal, Oprah Winfrey 63. kohal ja Beyoncé Knowles 50. kohal.
Ivanka Trump, Christine Lagarde, Angela Merkel

Maailma mõjukaimad: Merkel, May ja Gates

Kui aastakümneid tagasi küsis USA kuulus ja legendaarne diplomaat Henry Kissinger naljatledes, et kui ma tahan kellegagi Euroopast rääkida, pidades silmas Euroopa juhti, siis kellele peaks ta helistama. Täna on selge, et selleks inimeseks on juba 2005. aastast Saksamaad juhtiv Angela Merkel. Teda peetakse de facto Euroopa liidriks, olgugi, et viimase 13 aasta jooksul on sellele ametikohale pretendeerijaid olnud ka teisi - Merkeli rahulik ja kindel poliitika ning tegevus nii võlakriiside, majanduskriiside, Grexiti ja Brexiti kui ka koduste sisepoliitiliste probleemide lahendamisel on muutnud ta maailma mõjukaimaks naiseks ning neljandaks maailma mõjukamaks inimeseks.
Theresa May

Theresa May teine koht selles Forbesi tabelis on aga üllatav, kuna erinevalt edukatest aktsioonidest silmini täis Merkeli karjäärist, pole suures poliitikas May’l eriti midagi ette näidata.

Suurbritannia peaministrina on tema ainus tegevus olnud Brexiti teema ning hetkel ei ole see probleem veel oma lahendust leidnud ning on ebatõenäoline, et britid sellest jamas võitjana välja tulevad. Samas võib May mõjukust hinnatagi selle järgi, kui palju on see daam olnud maailma meedia keskpunktis ning võib ka arvata, et May’le on selle edetabelikohaga tehtud avanssi selle eest, et tema on naine kes viis lõpuni esimese Elist lahkumise.
Melinda Gates
Liikudes miljoneid ja miljoneid inimesi mõjutavatest riigipeadest kaugemale, siis Forbesi tabeli kolmas mõjuvõimas naine on tehnoloogia miljardäri Bill Gatesi ebikaasa Melinda Gates, kelle peamine tegvus on omanimelise heategevusfondi juhtimine. Kindlasti ei muuda Gatesi mõjukaks vaid need kolossaalsed rahamäed, mida üle maailma heategevuseks jagatakse, vaid ka fakt, et aastakümnete jooksul on naisest saanud oma ala ekspert, probleemide analüüsija, kaardistaja ja kontaktikeskus. Ehk kui on vaja Aafrikas või Araabias mõnda riiki abistada, kooli ehitada või kriisi lahendada ei küsita fondist vaid raha, vaid ka ekspertiisi. Ning nagu me teame, siis informatsioon on väärtuslikem vara maailmas.
President Kaljulaid Fidžil

Kaljulaid valiti ka 100 maailma mõjukama naise hulka

Forbes valis maailma saja mõjukama inimese nimekirja esimest korda eestlase - president Kersti Kaljulaid on maailma saja mõjukama naise nimekirjas 78. kohal.
“Kaljulaid juhib vaikset digitaalrevolutsiooni tillukeses Eestis, kus ta on esimene naispresident. Eesti on esimene riik, kus digitaliseeriti avalikud teenused - sealhulgas valimised, tervishoid ja koolisüsteemid,” kirjutab Forbes.

“Pakirobortid on pealinnas tavalised (tegelikult veel mitte päris tavalised - toim) ja iga kodanik saab sündides numbri, mida ta saab kasutada kõigeks - alates tulude deklareerimisest lõpetades hääletamisega,” kirjutab Forbes ja lisab, et Kaljulaid on Eesti enda e-raha estcoin’i loomise eestvedajaks ja ta aitab kogu Euroopas digirevolutsiooni levitada.
Taylor Swift
Miks aga on Kaljulaid mõjukas? Presidenti hästi tundvad inimesed ütlevad, et temas on tugevasti koos kaks pisut ehk sobimatut poolust - idealist ja ratsionalist. Tal on selge arusaam, kuidas asjad võiksid riigis toimida. Mõneti ongi just see idealistlik - on ta ju aastaid Eestist ära olnud - aga see pole naiivselt idealistlik arusaam asjade toimimise vajadusest, sest tervikpilt on tal olemas. See toob esile tema ratsionalisti poole, sest ei saa unustada, tegemist on siiski kauase audiitoriga. Nii ongi Kaljulaidi puhul nii, et kui ta laseb end lendu kanda idealismi mõtetega, siis teiselt poolt tahaks ta kohe saata neile mõtetele peale audiitori ning hakata sinna hoogsalt parandusettepanekuid tegema.

Kuigi Kaljulaidist on täpselt kümme kohta eespool Leedu president Dalia Grybauskaitė, jäävad temast tahapoole sellised nimekad naisterahvad nagu Taylor Swift (85. koht) ja J. K. Rowling (88. koht).


Jaga
Kommentaarid