Helmet huvitab muu hulgas, kas vägivallatsejaid on karistatud, kuidas kavatseb kaitsevägi selliseid juhtumeid ära hoida ning kuidas hoitakse ära riigikaitse alased riskid, mis tekivad „halvasti või olematult integreeritud mitte-eestlastest kodanike riigikaitses osalemisel“.

Kaitseväe Peastaabist avaldati Ekspressile arvamust, et rahvasaadikuni võisid jõuda tugevalt liialdatuna kõlakad teisest intsidendist. Selles osalesid tõepoolest eri rahvustest ajateenijad. Nimelt eirasid alles eelmisel kuul Viru jalaväepataljoni võetud viis noormeest neile antud korraldusi ning sõimasid ropult korrapidaja abi, kes selle kohta ettekande tegi. Korrapidaja pani seepeale tõrksa viisiku majandustöödele. Solvunud poisid otsustasid korrapidaja abile kätte maksta ning tungisid talle öösel magamistoas kambakesi kallale. Kaitseväe teatel ei vajanud peksa saanud reamees haiglaravi.

Juhtunust kuulnud pataljoniülem pöördus politseisse. Peksjaid võib oodata kahe nädala pikkune arest ja kuni ühe aasta pikkune vabadusekaotus.

Peksjad ja nende ohver olid eri rahvusest, kuid kaitsevägi kinnitas oma veebiküljel mil.ee, et „kohatu on spekuleerida vastuvõetamatu käitumise ning rahvusliku tausta seoste üle“.