See vastab karistusseadustiku paragrahvile 179, mis käsitleb alla 14aastase lapse teadvat seksuaalset ahvatlemist. Karistus sellise teo eest oleks süüdimõistmisel rahatrahv või kuni kolm aastat vanglat.

Paragrahv 179 sisaldab "nooremale kui neljateistaastasele isikule pornograafilise teose või selle reproduktsiooni üleandmist, näitamist või muul viisil teadvalt kättesaadavaks tegemist või sellisele isikule seksuaalse kuritarvitamise näitamist või sellise isiku nähes suguühtesse astumist või muul viisil teadvalt tema seksuaalset ahvatlemist."

Uurimise käigus pidas politsei Helme kinni. Ta vabastatati järgmisel päeval 20 tundi hiljem.

Helme rääkis Ekspressile, et ta käis interneti jututoas „Armastuse saal“ ja ajas seal nilbet juttu. Oma sõnul arvas Helme, et ta räägib täiskasvanuga.

Helme ei tunnista ennast kahtlustuses süüdi ja lubas teha tõe tuvastamiseks uurijatega koostööd. Ta lubas politseil lahkelt kasutada ka oma arvutit ja mobiiltelefoni. „Nad arvasid, et on kinni nabinud paadunud pedofiili, aga tegemist on eksitusega. Olen lihtsalt lollilt käitunud,“ ütles Helme. „Ilmselt jahtisid nad kedagi muud.“

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas teatas Ekspressile, et kuivõrd Peeter Helme on ise tema suhtes käivat kriminaalmenetlust ajakirjanduses kommenteerinud, kinnitab ka prokuratuur, et selline kriminaalasi on käimas. Ta lisas: "Peeter Helme kuulati üle eelmisel nädalal ning ülekuulamise järgselt ta vabastati. Kuivõrd kellegi kahtlustamine kuriteos kuulub delikaatsete isikuandmete hulka ning kõigi asjaolude väljaselgitamine on alles käimas, ei pea prokuratuur kohaseks avaldada Peeter Helmele esitatud kahtlustuse sisu või tänaseks kogutud tõendeid. Oleme valmis andma avalikkusele selgitusi siis, kui kõik vajalikud toimingud on läbi viidud."