Jaanuaris lõppes Stubbil tähtajaline töö Euroopa Investeerimispangas, mis esimese ja suurima pangana maailmas võttis vastu rohelise investeerimise plaani. Nii jäi talle alles kõnede ja loengute pidamine, mistõttu ta umbes 120 päeval aastas mööda ilma ringi reisis. Seegi on praeguseks peatunud. Oma välis-, kaubandus-, rahandus ja peaministri kogemusega oleks Stubbil õpetussõnu jagada ilmselt küllaga, kuid ta hoiab end poliitilisest heitlusest eemale.

„Poliitilist nõu ma enam väga anda ei taha. Olen oma kohustuse riigi ja jumala ees täitnud. 3002 päeva valitsuses on pikk aeg, elasin selle jooksul läbi keerulisi aegu, nagu eurokriis, pagulaskriis, populistide tõus. Olen õnnelik, et jäin selles kõiges ellu ja et riigil läheb pärast seda hästi. Või et riigil hakkas minema hästi pärast minu valitsusest lahkumist.“

Meie viimasest vestlusest on möödas põgusad paar nädalat, aga selle aja jooksul on maailm pea peale pöördunud.


Ausalt – ma arvan, et keegi ei suuda praegu teha arukat ja põhjalikku analüüsi sellest, milline on kokkuvõttes kriisi majanduslik mõju. Kuid debatt teemal viiruse leviku ohjeldamine vs. majandus kahtlemata tuleb.

Olete seda meelt, et pärast kriisi pole maailm enam endine?


Jah, ja seda kolmel tasandil.