Kas tähtsam on majandus või rahvatervis ja kuidas nii meie kui teiste riikide valitsuste jõulist reaktsiooni hinnata - see on põhjustanud elavat debatti ka Eestis.

Eesti Ekspressi videopodcastis arutlesid selle üle Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog Eno-Martin Lotman, ettevõtja ja investor, Insly asutaja Risto Rossar, Eesti Panga analüütik Kaspar Oja ja Alexela juhatuse esimees Aivo Adamson.

Teemad, mille üle arutleti: kas meie reaktsioon oli ülepingutatud, kas lasime ennast ära hirmutada, mis on tehtud otsuste hind, kuidas taastada majandustegevus ja muu ühiskondlik läbikäimine, milliste piirangutega peaksime edaspidi leppima ja arvestama.

Eno-Martin Lotman on üks PERHi kampaania “Kodus päästad elusid” võtmeisikuid, kes kampaania varases faasis võttis ka avalikult sõna valitsuse jõulisema sekkumise ja liikumispiirangute toetuseks. Ta on kriisi algusest peale olnud nö eesliinil, tegeledes pidevalt riskirühma kuuluvate patsientidega.

Risto Rossar avaldas ERR portaalis palju tähelepanu äratanud artikli “Kas nii meie kaasaegne ühiskond lõhki lähebki?”, kus kritiseeris karme valitsusepoolseid sekkumisi ja avaldas arvamust, et majanduskriisist tekkinud kahjud ühiskonnale on kaugelt suuremad, kui oleks põhjustanud epideemia.

“Kindlasti me tuleme ka sellest august välja, oleme tulnud ka varasemalt, aga hinnaks saab olema lugematul hulgal inimeste surmasid mitte COVID-19 põhjustel, vaid valitud meetmete tulemusena,” ütles Risto Rossar. “Lisaks suureneb oluliselt riikide osakaal majanduses, suureneb protektsionism ja võimalik, et toimub oluline nihe inimeste vabaduses ning me jätame üsna arvestatava laenkoormuse järeltulevatele põlvedele.”

Kaspar Oja on analüüsinud Eesti majanduse olukorda ning aidanud kujundada Eesti Panga seisukohti valitsuse majandusmeetmete osas. Oma erakanalites on ta mitmete majandusmeetmete suhtes olnud kriitiline.

Aivo Adamsonil on pikaaegne tippjuhtimise kogemus nii era- kui avalikust sektorist. Ta on juhtinud lisaks Maanteeametile ka mitmeid Eesti edukamaid ettevõtteid (Swedbanki IT-arendust, Starmani, Versobanki, hetkel Alexelat) ning oskab hinnata valitsuse tegutsemist mitme väga vaatenurga alt.

Diskussiooni juhtis Erik Moora Eesti Ekspressist.

Diskussiooni korraldasid Eesti Ekspress ja Teenusmajanduse Koda.
1x
00:00