Seda, kuidas patarei tõttu tekkiv happekahjustus välja näeb, vaata loos asuvast videost.

Süljega kokku puutudes on patarei söövitava toimega ja võib söögitoru eluohtlikult kahjustada. Söövituse tekkeaega ei ole inimestel uuritud, kuid katsed loomadega on näidanud, et söövitus võib alata juba 15 minutit pärast limaskestaga kokkupuudet. See tähendab, et patarei hakkab „end sööma“ söögitoru seina sisse. Just nii juhtus ka Roosil ning patareid oli keeruline kätte saada.

Tallinna Lastehaigla anestesioloog-intensiivraviarst Hans-Erik Ehrlich: "Patarei positiivsele kontaktile kujuneb happeline keskkond, mis põhjustab koagulatsioon- ehk kuiva nekroosi. Happekahjustus on pindmine. Patarei negatiivsele kontaktile kujuneb leeliseline keskkond, mis põhjustab kollikvatsioon- ehk märga nekroosi. See tähendab, et söögitoru limaskestas tekib hüdrolüüs ja veeldumine, mille tagajärjel pääseb leelis sügavamatesse kudedesse ja põhjustab haavandumist. Nekroos on kiire ja mõne tunni jooksul on limaskest hävinud.

Tekib lihaskesta kahjustus, mis võib tüsistuda söögitoru perforatsiooni ja keskseinandi põletiku või söögitoru-hingetoru fistuliga. Ka patarei eemaldamise järel võib protsess jätkuda."