Suitsetajate vastupanuvõime on kindlasti nõrgem. Aga lisaks suitsetamisele võivad mängus olla teisedki tegurid: näiteks Lõuna-Euroopas võib viiruse levikut meeste seas soodustada see, et seal käivad mehed omavahel rohkem läbi kui naised. Samuti on meeste ja naiste immuunsüsteem erinev. Naiste immuunsüsteem reageerib tugevamalt välisfaktorite kahjulikule toimele.

Millest selline erinevus? Olen lugenud, et östrogeen stimuleerib immuunsüsteemi, testosteroon pärsib seda. Miks see nii on?


Vastab tõele, et östrogeenid stimuleerivad immuunsüsteemi ja androgeenid on immuunsüsteemi toimet pidurdavad. Kogu eluslooduses valitseb põhimõte, et emasindiviidide immuunreaktsioon väliskahjuritele on tugevam kui isasindiivididel, et kaitsta tärkavat elu. Naiste tugevam immuunsüsteem tähendab ka seda, et nad peavad meestest rohkem lõivu maksma teistele, näiteks autoimmuunhaigustele. Kui naine on rase, toimuvad immuunsüsteemis mõningad ümberkorraldused. Need võivad aastate, isegi aastakümnete pärast osaleda autoimmuunhaiguse tekkes.