Vaata, see ei ole mingi bisnis, kui müün sulle ühe pastaka ja sa müüd selle edasi. Bisnis on näha suuri protsesse ette.

Euroopas avaneb sel aastal suhkruturg ja sellega ilmselt ka teraviljaturg. Euroopa Liit kaotab võimaluse neid produkte doteerida. Tarbija võidab.

Iseseisvalt ei tasu peedisuhkru ja teravilja tootmine Euroopas ära. Samas pole põllumajandust siin võimalik ka välja lülitada. Seega tuleb leida väljapääs tehnoloogiates: teravilja ja suhkrupeedi sügavtöötlemises. Üks selline äri võibki sündida.

Kuidas see käib?

Teravili tuleb lahutada komponentideks: tselluloosne osa läheks energeetikasse, valk modifitseeritakse, lisakse aminohapped ja selle läbi väärindatakse see kas looma- või inimtoiduks. Tärklis läheb keemiatööstuse tooraineks. Suhkrupeedi puhul läheb (turul mitte kohta leidev) sahharoos fermeteerimise läbi keemiatööstuse toormeks.

Teraviljakasvatajatele annavad täna elamisvõimalsue ainult dotatsioonid. Sügavtöötlemise tulemusel võib aga ilma igasuguste dotatsioonideta teenida mitu tuhat eurot ühe hektari põllumaa kohta.

Teie ärid on tihtipeale kuidagi võssa sõitnud: olete kogu aeg sattunud kas asjatundmatute partnerite või liiga kärsitute investorite otsa.

Mis on aeg? Facebooki kood oli olemas aastal 2001, aga turule tuldi sisuliselt alles 2012. Vahepeal elati väga vaeselt. Algoritmiline mõtlemine mulle ei sobi. Ma tegelen reaalse loodusega.