Hiljuti sõpradega Etioopias olles tabas mind üks iseäralik hasart - kui odavas hotellis õnnestub ööbida? Seni olid mu elu odavaimad hotellid olnud Mehhikos, Guatemala piiri ääres Vaikse ookeani rannikul. Seal õnnestus öö veeta ühe inimese kohta 100 krooniga.

Reisikaaslane Villu naeratas selle peale heatahtlikult, tema reisidel tähendas 100kroonise hinnaga hotell luksi elamist. See selleks. Mina tahtsin isiklikku rekordit teha.

Rekordiks jäi 20birrine tuba ühele. Eesti rahas teeb see 26 krooni. See juhtus ühes suhteliselt mõttetus linnas nimega Dessi, mis on aga tähtis transiitpunktina.

Mida siis sai 26 krooni eest? Voodi, kuhu mahtunuks ilusti magama ka kahekesi, ühe paari plätusid, ühe tooli, akna ja kraani, kust polnud juba ammu vett tulnud. Toa suurus oli umbes kaheksa ruutmeetrit.

Tualett ja dušš olid ühised terve korruse peale. Dušš oli nagu enamasti Etioopia hotellides ainult külma veega. Sellega me olime harjunud, kuid pesema siiski ei läinud. Tundus, nagu oleks ühises duši- ja tualettruumis sigu peetud. Tegelikult polnud seda lihtsalt ammu koristatud. Aga noh, polnud hullu.

Ahjaa, hommikuks olin kirpudest täiesti ära hammustatud.

Hommikusööki pole Etioopias kunagi hotellides hinna sees. Enamasti polegi, kus süüa.

Pärast ööbimist Dessis tekkis hasart ära proovida ka 10birrine ehk siis 13kroonine öömaja.

Tuli välja, et sellised on olemas küll ning seal ööbivad tavalised bussireisijad, kui nad satuvad pikemale reisile.

Nägime ühte 10birrist maja. Tuba oli enam-vähem nagu selles 20birrises majas, ainult et akent polnud ja tuba oli väiksem - veidi suurem kui voodi. Hinnaerinevus sai selgeks tualetis. Odavamas hotellis tähendas sitamaja ikka sõna otseses mõttes SITA MAJA.

Tänasin kolm korda jumalat, et mul erinevalt sõber Villust kõht pidas, ning loobusin uue isikliku rekordi jahtimisest.

Kohalike sõnul pidi mõnes kohas olema võimalik öömaja saada ka 5 birri ehk siis 6,5 krooni eest. Päris tualetti see vahest ikka ei tähendaks. Ilmselt saaks sealgi enam-vähem puhtalt ära magada.

Vetsu võib ju põõsa alla ka minna. Kui sul muidugi õnnestub Etioopias leida koht, kus sind mõni inimene ei vahi. (Etioopia on maailmas elanike arvult 16. riik, kusjuures pindalalt ollakse isegi Aafrikas alles 10. kohal.)

Jaanus Piirsalu

Eesti Päevaleht