Berliinil on mitu nägu. Otse kesklinna südames on see ultramodernne, kunagise jõuka Lääne-Saksamaa rahaga üles ehitatud. Sealsamas kõrval on oma karpmajadega tallinlasele kodutunnet tekitav sotsialismihõnguline Berliin. Ida-lääne teemat on populaarsemates turismikohtades üle ekspluateeritud kõikvõimalike teemaparkidega. 

Selle kõige kõrval on koht ka alternatiivsel Berliinil. Ikka veel kesklinna piires püsides, enamasti ida pool Friedrichshaini kvartali vanades sotsialismihoonetes Samariterstrasse metrioojaama ümbruses on keskklassi elumajadega kõrvuti punkarite skvotid, mille ukse vahelt kostab valju muusikat. Paljud neist skvottidest on külastajatele avatud, pakkudes toitu, filmiõhtuid, kontserte ning mõnusat äraolemist. 

Free shop

"Tasuta pood" on antikapitalistlik projekt, mis Eestis end alles hiljuti tutvustama hakkas, vastulöögiks kapitalistlikule tarbimismaaniale. Selle mittetulundusühingu soov on luua praktilist ühiskonda, kus asju oleks võimalik omandada ilma rahata ning mitte ülemäära, vaid täpselt vastavalt oma vajadustele. Kellel on elamises üleliigseid kasutuskõlbulikke asju, toob need poodi, ning keegi teine, kes poes olevaid asju parasjagu vajab, võtab sealt. Niimoodi saadetakse tarbetud asjad uuesti tarbimisahelasse. Samas pole tasuta poe mõte tarbimist kuidagi hoogustada. Poe juhtkond paneb oma klientidele südamele, et sealt asju omandades tuleks kindlasti mõelda, kas ja milleks eset vaja on. 

Mittetulundusühingu üks uudseid ideid on ka teenuste vahendamine. Mitte vahetamine millegi vastu, vaid tasuta pakkumine. Innustamaks inimesi jagama oma andeid ja oskusi ilma vastutasu saamata. Juuksuriteenusest trummiõpitoa, remondiabi või autoteenuseni. Abi sellelt, kes mingit asja parasjagu kõige paremini oskab, ilma kohustuseta samale isikule tingimata vastuteenet osutada.

See on justkui radikaalne alternatiiv - ei mingit raha, tootmist, müüki ega vahetust. Mittetulundusühingu eesmärk pole teenida kasumit. Võib tekkida küsimus, kuidas selline pood end siis majandab. Ruumide rendi eest tavaliselt maksta ei tule, kuna enamasti on tegu skvotitud majaga, elektri ja vee eest aga tasutakse väikeste annetustega, mida poe kliendid mõnikord heast tahtest tasuta poe idee toetuseks jätavad. 

VoKü

Sealsamas kõrval asuvad "salabaarid", millele mõnikord ei viita väljast ühtki silti. Sellisesse võib lahtisest uksest sisse astuda, istuda ühele arvukaist toolidest, mis kõik on eri moega, ning teenindusvälisel ajal jäädagi veerandtunniks istuma, ilma et keegi tagaruumist väljagi tuleks või külastajat märkaks. Samas, saabudes õigel päeval ja parajal tunnil, võib taskukohase hinnaga kõhu täis saada. 

VoKü (Volksküche ehk rahvaköök) idee on pakkuda kõigile soovijaile taskukohase hinnaga tervislikku vegaanitoitu. Internetist võib leida infot, kus ja millal VoKü aset leiab. Iga päev võib leida mitmeid selliseid kohti, eriti Friedrichshainis.

Maja ette teepervele on end sisse seadnud rühm punkareid, kes naudivad sooja suveõhtut. Nad söövad, joovad ja olesklevad ümbritsevat tähele panemata. Paar majaust edasi asub korralik keskklassi restoran. Punkarite vahelt läbi pugedes, teel lamavatest koertest üle astudes jõuab eklektilise sisustusega baari, mille dekoratsioonid pärinevad ilmselt tasuta poest. Seintel on tapeediks kontserdikuulutused ja kapitalismivastasele mässule üleskutsuvad ajaleheväljalõiked, Fischladeni baari kohal laes rippumas suur plastmassist haikala. Kööki avaneva akna ette on end sappa seadnud trobikond karvaseid ja sulelisi näljaseid. Ehkki euronormidega pole siin midagi pistmist, pakutakse kommuunlikus õhkkonnas maitsvat kodust toitu. Sel õhtul on menüüs tai karri. Kõhutäiteks paras ports, hind kõigest kaks eurot. Toit on maitsev ja meeldivalt vürtsikas. Suurepärane majanduskriisi-aegne söögikoht. 

Friedrichshainis edasi jalutades viib tee Warshauerstrasse metroopeatuse naabruses asuvale Cassiopeiale. Tallinna Polymeri laadne, suure hooviga kultuuritehas, kus igal õhtul toimub midagi põnevat - nelja tuhande ruutmeetrisel pinnal lausa nii palju eri asju, et kõigest on raske selget ülevaadetki saada. Olgu selleks siis suvehooajal välikohvikus vaikselt oma õlle libistamine, samal ajal mägironimistornil turnijaid ja rulasõitjaid jälgides, välikinos lõõgastumine või kultuuritehase teises servas mõnel parasjagu toimuval kontserdil rokkimine. Cassiopeia on avatud kas või kogu perele, kuid enamiku külastajate vanus jääb 18 ja 38 vahele. Muusikastiilidest on esindatud punk-rock, reggae, hiphop, hardcore ning erinevad elektroonika rütmid. 

Berliini alternatiivne skvoti-skeene väärib kindlasti avastamist turismivälisel trajektooril tiirlejail. 

 

 

Fischladen, Friedrichshain, Berlin 

  • Aadress: Rigaerstrtraße 83, 10247 Berliin 

Avatud T-P 16.00-20.00, vegaani rahvaköök


Cassiopeia, Friedrichshain, Berlin