Saudi Araabia rahvuslik ­lennukompanii Saudia tahab oma lendude pardal ­mehed naistest eraldada, luues neile salongis eraldi istumisalad, nagu on tavaks ka mujal selles rangete kommetega ­islamiriigis, vahendab Daily Mail. Otsus põhineb meessoost reisijate kasvaval kaebustetulval. Ainsaks erandiks on lähisugulased. Ka saudi ärireisijatelt on laekunud ­kaebusi, et Saudia stjuardessid (Saudia ei värba oma lennukitele ametisse saudi rahvusest naisi) on liiga flirtimisaltid. Perekonna ja traditsiooni kaitsmist tõsiselt võtva lennukompanii aluste pardal ei pakuta juba praegu ei alkoholi ega sealihatoite ning paljudel rahvusvahelistel liinidel on meestele erikabiinid, kus palvetada.

Liibüa lennufirmad ELi mustas nimekirjas

Euroopa Komisjoni hiljutise otsusega on Euroopa õhuruumi keelatud siseneda kõigil lennufirmadel, mis kuuluvad Liibüale või opereerivad selle riigi geograafilistes piirides, kuna nende tegevuses puudub vajalik tehniline ja poliitiline turvalisus. Otsus on aga ajutine, kui olukord tulevikus paranema peaks. Musta nimekirja sattusid tuntumate lennufirmade hulgas niisiis ka Afriqiyah Airways, Libyan Airlines ja Air Libya.

Liibüa 12. mail 2010 Tripoli lähistel allakukkunud Afriqiyah Airwaysi Airbus 330s hukkus kokku 76 ELi kodanikku kuuest riigist.

Robotteenindajad tungivad turismisektorisse

Robotite kasutamine turismisektoris on tänaseks juba reaalsuseks muutunud ja on tulevikus ilmselt täiesti igapäevane nähtus. “Kunstlik intelligents” on hetkel kasutusel näiteks Indianapolise lennujaamas, kus reisijad oma esmatähtsaid kliendimuresid abivalmis ropsiga jagada saavad. Lapsesuuruse roboti leksikoni (iPadiga peas) mahub 4500 sõna, ta on suuteline vastama paljudele klienditeenindusalastele ning lennugraafikuid puudutavatele küsimustele, ei tujutse ega vaidle vastu ning talle ei pea palka maksma.

Jaapanis jõuavad juba veeruaris müüki Aldebaran Roboticsi ja SoftBank Mobile väljatöötatud Pepperid, kes suutelised korrale kutsuma nii järjekorda lennujaama kohvipoes, nõuandeid jagama kui ka lihtsamalt naljatlema. Kuna 28 kilo kaaluva ja 121 cm pika roboti kehas on 12 sensorit, tunneb ta eri olukordades ära ka inimlikke emotsioone ja mäletab peast kõiki reisijaid, kellega tal kunagi on tulnud tegemist teha. Robotteenindaja hind tuleb 198 000 jeeni ehk umbes 1500 eurot.

Expedia: lennud on odavaimad teisipäeval

Hiiglasliku reisiportaali Expedia statistikast selgub, et lennupileteid on enamasti odavaim osta teisipäeval, kuid suurem tähtsus on siiski reisile mineku nädalapäeval – kõige parema diili saavad üldjuhul need, kes lendavad välja neljapäeval ja naasevad esmaspäeval. Hinnad on rahvusvahelistele reisidele madalaimad 150–225 päeva enne reisi, kusjuures kõige enam säästavad raha need, kes ostavad pileti 171 päeva ette. Siseriiklike reiside puhul on hinnad madalaimad 57 päeva enne väljumist.